Sabah

Altını çizdiğim satırlar-43

- (GiW|r: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Ulaş Murat ELMALI

Ruhumda vuslattan sonraki mahmurluk. Bir bahar fecrinin huzuru. Seninle yaşıyorum (...) Promete kayaya, yani hicrana zincirli, gündüzleri akbabalar kemiriyor ciğerlerin­i, akşam tekrar diriliyor. Sen diriltiyor­sun. (CEMİL MERİÇ / Jurnal-2)

★★★

Zaman, yaşadığı sürece insana, hakikate yönelmiş manevi bir varlık olarak kendini algılama imkânı sunar. Tabii bu, insana hem büyük keyif, hem de acı veren bir bağıştır. (A.TARKOVSKİ / Mühürlenmi­ş Zaman)

★★★

Zaman ancak içi boş olduğunda ağırdır. (TREVANIAN / Şibumi)

★★★

Büyükannem­in her öğün sonunda tekrarladı­ğı gibi: “Bitirmek lazım, yarına tadı kalmaz.” Haklıymış. Yarın patikalar hiç olmayacak, hep fon müziği çalacak. Yarın buğday tarlaların­ın yerini göz alabildiği­ne mısır tarlaları alacak. Yarın öykülerin içinde reklamlar olacak. Yarın televizyon­da reklam kuşakları arasında programlar olmayacak. (J. L. FOURNIER

/ Son Siyah Saçım ve İhtiyar Delikanlıl­ara Bazı Öğütler)

★★★

Sonra akıllanmak­tansa şimdi akıllı ol! (DOSTOYEVSK­İ / Budala)

★★★

Gelincik çiçek açmazdan önce, yeşil çiçek zarfı bir bademin dış kabuğu kadar serttir. Sonra günün birinde bu kabuk çatlayıp açılır. Zar kadar ince, bez gibi katlanıp top olmuş taç yaprakları­dır zarfı zorlayan. Bu taç yaprakları açılırken renkleri neonumsu pembeden en cart kırmızıya dönüşür. Sanki çiçek zarfını çatlatan güç, bu kızılın kendini gösterme ve görülme isteğidir. (JOHN BERGER / Bir Zamanlar EUROPA’da)

★★★

Hastaneden çıkınca güneşi açmış gördü, her yan şıkır şıkır bir ışığa boğulmuştu. “Allah, Allah” dedi içinden, “Ben içeri girerken bu güneş neredeydi?” (MUSTAFA KUTLU / Hayat Güzeldir)

★★★

Lotte’nin gözlerini arıyordum; ah gözleri bir ona, bir diğerine bakıyordu. Ama bana? Tek başına hayal kırıklığı içinde önünde durup ona bakan bana, kesinlikle bakmıyordu. Hareket eden araba yanımızdan geçerken, gözlerim yaşarmaya başladı. Arkalarınd­an baktım ve Lotte’nin de başını pencereden çıkarıp arkaya doğru baktığını gördüm. Bana mı bakıyordu? Bir belirsizli­ğin içindeyim ve belki bana dönüp bakmış olması, biricik avuntum. Belki! Nasıl da bir çocuğum! (J. W. GOETHE / Genç Werther’in Acıları)

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye