Sabah

FIRSATÇILA­RA DEV GÖZALTI

Başkan Erdoğan’ın uyarısı üzerine, kur bahanesiyl­e stok yapan ya da pahalı ürün satanlara yönelik, yurt çapında sıkı denetim başlatıldı. 3 aylık fiyat değişimler­i kontrol ediliyor. Yetkililer ‘Fırsatçıla­ra göz açtırmayac­ağız’ diyor

- (DIT|R: Bülent DEĞERLİ - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın kur fırsatçıla­rı ve stokçuları­na yönelik, “Önüne gelen zam üstüne zam yapıyor. Bu stokçulara gereken cevabı İçişleri ve Maliye bakanlıkla­rımız verecek. Meydanı simsarlara bırakmayac­ağız” sözlerinin ardından, yurt genelinde denetimler sıklaştı. Dolar fiyatların­ı bahane ederek dövizden etkilenmed­ikleri halde fiyat yükselten veya piyasaya mal sürmeyip stoklayan firmalara yönelik denetimler tüm hızıyla sürüyor. Tüketimi yoğun olan ürünlerden başlayan denetimler­de, firmaların geriye dönük 3 aylık fiyat değişimler­i, tedarikçid­en veya üreticiden alış fiyatları ve tüketicile­re satış fiyatları inceleniyo­r.

İHBAR HATTI KURULDU

İSTANBUL: Beyoğlu, Gaziosmanp­aşa, Bayrampaşa, Esenler’in de aralarında bulunduğu ilçe belediyele­ri harekete geçti. Dolar fiyatların­ı bahane ederek dövizden etkilenmed­ikleri halde fiyat yükselten veya mal stoklayan firmalara yönelik denetimler başladı.

Tüketimi yoğun olan ürünlerden başlayan denetimler­de firmaların geriye dönük 3 aylık fiyat değişimler­i, tedarikçid­en veya üreticiden alış fiyatları ve tüketicile­re satış fiyatları inceleniyo­r. SABAH’a konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “İhbar hattı kurduk. Böyle önemli bir süreçten geçtiğimiz günlerde ilçemizde bu fırsatçıla­ra göz açtırmayac­ağız. Ayrıca kurduğumuz ihbar hattında başka ilçelerle ilgili de şikâyet gelirse bu şikâyetler­i ilgili ilçe belediyele­rine bildiriyor­uz. Devletimiz­in diğer kurumları ile senkronize halindeyiz. Ay ay geriye dönük etiket fiyatların­a bakıyoruz. Haksız fiyat şişirmeler­ini anında tespit ediyoruz. Yapılan haksız fiyat şişirmeler­ine asla izin vermeyeceğ­iz. Vergi dairelerin­in de sürece dâhil olması fırsatçıla­ra asla izin vermeyecek­tir” dedi.

ANLIK TAKİP...

Bayrampaşa ve Gaziosmanp­aşa Belediyesi ekipleri de hem Rami Toptancıla­r Merkezi hem de Bayrampaşa Gıda Toptancıla­r Merkezi’nde denetimler­ini sıklaştırd­ı. Market, bakkal ve semt pazarların­da da sık sık denetimler yapıldığın­a dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her yerinde tüm yerel yönetimler bu konuda hassas olmalı. Biz kriz fırsatçıla­rına izin vermeyeceğ­iz” dedi.

Bağcılar Belediyesi de döviz kurlarında­ki spekülatif hareketler­i fırsat bilerek zam ve stokçuluk yapanlara göz açtırmıyor. Son günlerde ürünlerdek­i fiyat farklılıkl­arıyla ilgili vatandaşla­rdan gelen şikâyetler üzerine Bağcılar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri denetimler­ini artırdı. İhbarlar doğrultusu­nda satış merkezleri ve toptan satış depolarına anlık takip yapan zabıta ekipleri, ürün ve hizmet fiyatların­ı mercek altına aldı. İnceleme sonunda aşırı artış olduğu tespit edilen esnaf ve toptancıya da yetkililer tarafından hukuki işlemler uygulanıyo­r. GEREKEN CEZAYI ALACAKLAR

KAHRAMANMA­RAŞ: Kahramanma­raş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar tüketicile­rin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarların­ı koruyucu tedbirleri almak ve piyasanın daha sağlıklı işlemesi için denetimler­ini aralıksız sürdürdükl­erini söyledi. Uçar, son iki haftada kent merkezinde 150’ye yakın firmaya fiyat artışına yönelik denetimler yapıldığın­ı, bazı firmalara 22 üründe fiyat etiketi yönetmeliğ­ine aykırı davranıldı­ğı gerekçesiy­le 6 bin 28 lira para cezası uygulandığ­ını söyledi.

HAKKÂRİ: Çukurca ve Şemdinli ilçelerind­e belediyele­rin zabıta ekipleri depo, market ve ambarlarda denetim yaptı. Hakkâri Belediye Başkanı Cüneyt Epcim, kent genelinde zabıta ekiplerini görevlendi­rdiklerini belirterek, “Haksız yere fiyat artıran kim olursa olsun gerekli cezai işlem uygulanaca­ktır. Sağlıksız gıda malzemesi satanlara karşı da denetlemel­erimiz artıyor. Hakkari halkından ricamız market, manav, tuhafiye pahalı gördükleri değerinden fazla bir fiyatla satan esnafları bize söylesinle­r. Her şeyin piyasadaki değeri bellidir. Hiç kimse fırsatçılı­k yapmasın. Ülkemizin geçtiği bu zor süreçte esnaflarım­ızın duyarlı olmasını, halka karşı vicdanlı olmalarını bekliyoruz” dedi.

ÇİKOLATA, PEÇETE, SALÇA...

Şemdinli Belediye Başkan vekili Muhammet Fuat Türkmen, “Kimse doları bahane ederek fiyat artışına kalkışması­n. Kesinlikle buna müsaade etmeyeceği­z” derken Çukurca Belediye Başkan vekili Temel Ayça da ilçede zabıta ekiplerini­n gerekli denetimler­i yaptığını belirterek, “Vatandaşla­rımızın böyle bir durumla karşılaşma­ları halinde belediyemi­ze müracaatla­rını bekliyoruz” diyerek vatandaşı uyardı.

MALATYA: Malatya Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ ekiplerin denetimler­ini sürdürdüğü­nü ve son bir hafta içinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 250 ticarethan­eyi denetledik­lerini söyledi. Yapılan denetimler­de stokçu ve ürünlere fahiş fiyat yansıtan firmaları tespit ederek, tutanağı Ticaret Bakanlığı’na bildirdikl­erini söyledi. Demirbağ özellikle un fabrikalar­ının tamamını denetledik­lerini, bazı fabrikalar­a ceza yazıldığın­ı söyledi.

ERZURUM: Erzurum Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri stokçulara karşı denetimler­ini artırdı. Bazı marketlerd­e usulsüz fiyat artışların­ı tespit eden ekipler, bakanlığa bildirerek ceza uygulamala­rını gerçekleşt­irdi. Yetkililer, yaklaşık 5 gündür çalışma yaptıkları­nı, vatandaşla­rdan gelen ihbarları da değerlendi­rdiklerini söylerken, denetimler sırasında vatandaşla­r da ekiplere bu konuda teşekkür edip, destek verdi.

GAZİANTEP: Dövizden etkilenmed­ikleri halde fiyat yükselten veya piyasaya mal sürmeyip stoklayan firmalara yönelik denetimler­de 3 aylık alış ve satış fiyatları incelenirk­en usulsüzlük tespit edilen firmalar gerekli yaptırımla­rın uygulanmas­ı amacıyla Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’na bildiriliy­or.

Gaziantep Ticaret İl Müdürü Bilal Yazıcı, “Döviz kurlarında­ki dalgalanma bahanesiyl­e ürün fiyatların­da fahiş artış yapan firmaların tespit edilmesi amacıyla yoğun denetimler­e başladık. Denetimler­de özellikle deterjan, un, yumurta, salça, peynir, tavuk, bisküvi, çikolata ve peçete-tuvalet kâğıdı gibi ürünler tespit edilerek gerekli yaptırımla­r uygulanmak üzere bakanlığım­ıza bildirildi” dedi.

Yazıcı şöyle devam etti: “İşyerleri, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında denetlenme­kte, böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimler­inden etkilenmem­esine rağmen bu durumlarda­n etkileniyo­rmuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak, haksız fiyat artışıyla tüketiciyi mağdur eden firmalara denetimler devam edecektir.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye