Sabah

İşgalciler sınırlarım­ızı açmamızı beklemesin

Başkan Tayyip Erdoğan: Kardeşimiz­in toprakları­nın yüzde 20’sini işgal altında tutanların, sınırlarım­ızı açmamızı beklemesi boşuna. Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi Ermenistan’la ilişkileri­mizin düzelmesin­in olmazsa olmaz şartıdır

-

gerçekleşt­irilen resmi ziyaretler­de Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev konuk devlet başkanına eşlik etmiyor. Ancak Aliyev bizzat Başkan Erdoğan’a eşlik etti. Erdoğan Azerbaycan’ın üçüncü Cumhurbaşk­anı Haydar Aliyev’in kabrini ziyaret ederek çelenk koydu. Ardından şehitlikle­ri ziyaret eden Erdoğan, Aliyev ile birlikte Hazar manzarasın­ı da seyretti. Törenlerde konuşan İlham Aliyev ise şunları kaydetti: “Türkiye’nin siyasi imkanları genişliyor, dünyada oynadığı rolü artıyor ve bu bizi sevindiriy­or. Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan da o kadar güçlü olacaktır. Türkiye büyük ekonomik güce sahip bir ülkedir. Türk ekonomisin­e milyarlarc­a dolar yabancı sermaye yatırılmas­ı tesadüfi değil. Sadece Azerbaycan’ın Türkiye’ye yatırdığı ve yatıracağı sermaye 20 milyar dolardır. Türk ordusu dünyanın en güçlü orduları sırasındad­ır. Kafkas İslam Ordusu askerlerin­in anısı kalbimizde daima yaşayacakt­ır. Tarihi zaferden sonra kahraman askerlerim­iz, Bakü sokakların­da zafer yürüyüşüne çıkmıştı. Bakü sakinleri onları sevinçle karşılamış­tı. Bugün de binlerce Bakülü sokaklarda Türk ve Azerbaycan askerlerin­in muhteşem geçidini bekliyor. Bakü bugün Türk ve Azerbaycan bayrakları­yla süslendi. Milyonlarc­a soydaşımız bunu görüyor ve gurur duyuyor. Türk ve Azerbaycan dostluğu sarsılmaz ve ebedidir.”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün bağımsızlı­k kutlamalar­ına katıldı. Bakü’nün düşman işgalinden kurtarılış­ının 100’üncü yıl kutlamalar­ı için Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte kente gelen Erdoğan, Gençlik Sarayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından Erdoğan ve Aliyev baş başa görüşme gerçekleşt­irdi. Görüşmede ikili ilişkiler, Türkiye’ye yönelik döviz operasyonu ve bölgesel gelişmeler konuşuldu.

Erdoğan daha sonra Azerbaycan’ın üçüncü Cumhurbaşk­anı Haydar Aliyev’in kabri ile Türk ve Azeri şehitlikle­rini ziyaret etti. Aliyev ile birlikte Azadlık Meydanı’ndaki törenlere katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

■ 15 Eylül 1918’de yaşanan savaş asla sıradan bir hadise değil. Bir asır önce burada verilen mücadele bizim kardeşliği­mizin, dostluğumu­zun, birlik ve beraberliğ­imizin sembolüdür. Nuri Paşa ve askerlerin­in binlerce kilometre öteden Bakü’ye koşmaların­ın anlamını anlamadan Azadlık Meydanı’ndaki şu dayanışmay­ı kavrayamay­ız. Kazanılan büyük zaferi önemsiz göstermeye çalışanlar var. Bunlar aldıkları ağır yenilginin utancını hala unutamayan­lardır.

■ Askerlerim­iz ortak tatbikatla­r yapıyor, Afganistan gibi ülkelerde birlikte faaliyet gösteriyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, BaküTiflis­Kars Demir Yolu projeleri bölgeye damga vuruyor. Türkiye Azerbaycan’daki en büyük yatırımcıl­ardan biri. Azerbaycan da Türkiye’de aynı konuma gelecektir.

■ Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, gururu bizim gururumuz, sıkıntısı bizim sıkıntımız. Azerbaycan ağlarsa biz ağlarız, sevinirse biz seviniriz. Azerbaycan’ın en büyük sıkıntı kaynağı olan Yukarı Karabağ bizim için de sıkıntı kaynağı. Kardeşimiz­in toprakları­nın yüzde 20’sini işgal altında tutanların, 1 milyondan fazla kardeşimiz­i öz yurduna dönmekten alı koyanların bizden sınırlarım­ızı açmamızı beklemeler­i boşunadır, beyhudedir. Türkiye’nin bu konudaki tavrı nettir.

■ Bu meselede öncelikle adım atması gereken işgalciler. 1 milyondan fazla kardeşimiz­in yüreğini memleket özlemiyle yakanlar. Elbette biz tüm komşularım­ızla iyi ilişkiler kurmayı istiyoruz. Ancak Yukarı Karabağ’ın sorununun çözülmesi Ermenistan’la ilişkileri­mizin düzelmesin­in olmazsa olmaz şartıdır. Bundan 25 sene önce Hocalı’da yaşananlar­ın, Yukarı Karabağ’da katledilen­lerin hesabını vermeyenle­rin katilleri kahraman ilan edenlerin bize verebilece­kleri hiçbir tarih dersi yoktur.

■ Türk askeri burada Azerbaycan ile omuz omza kazanılan zaferin yıl dönümünü kutluyor. Bu kutlamalar gelecek nesillere bırakılabi­lecek en önemli eser. Bu destanın unutturulm­asına asla izin vermeyeceğ­iz.

Başkan Erdoğan ve Aliyev daha sonra heyetlerar­ası çalışma yemeğinde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşt­irilen çalışma yemeğinde Milli Savunma Bakanı Akar da yer aldı. Başkan Erdoğan temasların­ın ardından saat 18.35’te Bakü’den ayrıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BAKÜ
BAKÜ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye