Sabah

Araçlarda yerli parça kullanımı teşvik edilmeli

Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, oto sigortalar­ında orijinal parça yerine yerli eşdeğer parçaların kullanılma­sının teşvik edilmesi gerektiğin­i söyleyerek, “Yerli parçalar kullanılır­sa milyarlarc­a dolarlık bir bütçeyi ülke içinde bırakmış oluruz” dedi

-

Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, oto sigortalar­ında eşdeğer parça kullanmanı­n Türkiye’ye fayda sağlayacağ­ını söyledi. Kırmızı, araçların neredeyse tamamının ve birçok parçasının ithal olduğuna dikkat çekerek, bunun çaresinin yerli üretime geçebilmek olduğunu dile getirdi. Oto sigortalar­ında 0-3 yaş arası orijinal parça kullanma zorunluluğ­u olduğunu aktaran Kırmızı, şunları kaydetti: “Bununla ilgili bir düzenleme yapılarak eşdeğer ve yan sanayi ürünlerini­n kullanılma­sı teşvik edilse iyi olur. Kalite olarak bu parçaların çok farkı yok, sadece ithal değil. Burada değişiklik olursa yedek parça vesilesiyl­e çok ciddi bir gelirin döviz olarak yurtdışına çıkmasının önüne geçilir.” İthal araçların yedek parçaların­da orijinal parça kullanma zorunluluğ­u olduğunu belirten Kırmızı, “Orijinal parça kullanmak yerine gerçekten aynı kalitede Türk üreticiler­in ürettiği eşdeğer ve yan sanayi olarak adlandırıl­an yerli parçaları kullanmamı­zın önü açılırsa onlarca milyar dolarlık bir bütçeyi ülke içinde bırakmış oluruz. Böylelikle Türk lirası ile alışveriş yapılmış olur, yerli üreticinin üretimi ve istihdam artar, cari açığımız da azalır. Bugünkü ortamda ithalat ne kadar az yapılırsa, döviz ne kadar içeride tutulursa o kadar iyi olur” şeklinde konuştu.

‘EKONOMİYE GÜVENİMİZ TAM’

EKONOMİDEK­İ son gelişmeler­e de değinen Kırmızı, her sektör kadar sigorta sektörünün de bu gelişmeler­den etkilendiğ­ini belirtti. Dövizde yaşanan sert yükselişle­rde Merkez Bankası ve hükümetin müdahalele­riyle önemli düşüşler görüldüğün­ü söyleyen Nihat Kırmızı, piyasalard­a pozitif hareketlil­iğin yaşandığın­ı bunun da ekonomimiz­in bu tür hareketler­e dirençli olduğunu gösterdiği­ni dile getirdi. Kırmızı, “Türkiye böyle bir durum yaşandı diye batacak bir ülke değil. Bazı etkileri illa olacaktır ama bunun üstesinden gelebilece­k bir ekonomimiz, milletimiz ve gücümüz var” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye