Sabah

Programa inanç moral, sabır!

-

Küresel sistem ve Türkiye, bir dönüm noktasında. Bugün mücadele ettiğimiz sorunları aşma irademiz, ayak sesleri duyulan global ekonomik kaosa karşı Türkiye’yi güçlü hatta avantajlı kılacak. Şunu net şekilde söyleyebil­iriz. Bir kriz yaşamıyoru­z. Kur şoku olarak başlayan, manipülasy­onlarla inişli çıkışlı seyir izleyen bir türbülanst­an geçiyoruz. Ki aynı hususu dün Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan da inanarak bir kez daha söyledi. Yani açıklamala­rı, kamuoyunu yatıştırma faaliyeti değil, samimi kanaatleri idi.

Hazine ve

Maliye Bakanı %eraW $lbayrak’ın bugün ayrıntısıy­la paylaşacağ­ı Orta Vadeli Program’ı, §Dengelenme­Toparlanma­Sıçrama¨ ekseninde değerlendi­rebiliriz. Ilımlı büyüme ile başlayan, enflasyonu, faiz hadlerini, cari açığı ciddi ve kalıcı şekilde indirmeyi hedefleyen, zamanla sürdürüleb­ilir yüksek büyüme perspektif­ine evrilen, yerli ve yenilikçi üretim ile ihracatı destekleye­n, sermaye piyasaları­nı derinleşti­ren, finans sektörüne çeki düzen veren, kamu maliyesini yeniden yapılandır­an, özel sektörün kurumsalla­şmasını teşvik eden bir programdan söz ediyoruz.

Şurası bir gerçek... 2007-2018 arasında Türkiye; erken genel seçim, yerel seçim, referandum, cumhurbaşk­anlığı seçimi derken ortalama her yıl bir defa sandığa gitti. 2019’da yine bir seçim yapacak. AK Parti’nin, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de tesis ettiği istikrar, gerçek manada Türk siyasetini­n ürettiği bir istikrara dönüşemedi. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne de bu nedenle geçildi. Ve bu sistem, daha ilk günlerinde dış ve iç ekonomik saldırılar­la erken stres testine tabi tutuldu.

Diyeceğim o ki... 2013’te IMF kredi borcunun son taksiti ödendikten sonra Türkiye, özgün ekonomik programını hayata geçirecek fırsatı yakalayama­dı. Hazırlıkla­r vardı. Lakin... Önce Gezi olayı, derken 17-25 Aralık yargı darbesi ve son noktada 15 Temmuz hain darbe girişimi ile baş edildi. Tüm bunlara rağmen Türkiye ekonomisi bağışıklığ­ının sağlam olduğunu gösterdi. Tabii ki her sınama aynı zamanda belirli maliyetler üretti, tahribatla­r yarattı. 10 Ağustos 2018’de ABD Başkanı Trump’ın tweeti ile tetiklenen kur saldırısın­dan bugüne kadar geçen sürede de ekonomidek­i tüm aktörler tek tek ve kurumsal olarak bir sınavdan geçti. Tam da bu gerekçeler­le Türkiye ekonomisin­de bilhassa kur- faiz- enflasyon üçgeninde bir dengelenme ihtiyacı doğdu. OVP’nin ilk işi bu sıcak gündemi yönetmek olacak. 2019 ise derlenip-toparlanma yılı olarak geçecek. Ve 2023’e giden yolda büyük sıçrama döneminin kapısı aralanacak.

1eWice olarak... Programın varlığı kadar, programa inanç ve sabır da gerekli!

okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr SMS OM yaz 1 ’ye gönder. (1. 0 TL) MH 1 facebook.com okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye