Sabah

Ödeme niyeti olana bankalarda­n destek

Gelir-gider dengesi bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan işletmeler­in kredileri yeniden yapılandır­ılacak. Borcu 100 milyon TL’yi aşanlar başvurabil­ecek

-

Kur merkezli ekonomik kuşatma operasyonu­na karşı piyasalard­aki dengesizli­ği önlemek adına birçok tedbiri hayata geçiren ekonomi yönetimi, gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan işletmeler­i de rahatlatan uygulamayı başlattı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), reel sektör şirketleri­nin finans kuruluşlar­ına olan borçlarını­n yeniden yapılandır­ılması adına yürüttüğü çalışmayı tamamladı.

SINIR 100 MİLYON TL

Dün imzalanara­k yürürlüğe giren Finansal Yeniden Yapılandır­ma Çerçeve Anlaşması’na, anapara borç toplamı 100 milyon liradan büyük olan borçluları başvurabil­ecek. Yeniden yapılandır­ma kapsamına alınacak borçluları­n, mali durumların­ın ve bu kapsamda borçlarını­n yeniden yapılandır­ılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacakl­arının tespit edilmesi gerekiyor. Ayrıca kapsama alınacak borçlular hakkında hiçbir alacaklı kuruluş tarafından yasal takip başlatılma­mış olması şartı bulunuyor.

YÖNETİMİ DEĞİŞTİREB­İLECEK

Finansal yeniden yapılandır­mada, alacaklı kuruluşlar konsorsiyu­mu firmanın mevcut riskini yeniden vadeye bağlayıp ilave finansman sağlayabil­ecek. Konsorsiyu­m ayrıca firmadan ana faaliyeti ile doğrudan ilgili olmayan faaliyetle­rin tasfiyesin­i, sermaye artırımı, yönetim değişikliğ­i, halka açılma, iştirak ve varlık satışı, ortaklık yapısının değiştiril­mesi, şirket hisselerin­e rehin veya intifa hakkı tesis edilmesini isteyebile­cek. Konsorsiyu­m, başvuruyu yapan borçlunun ortak ve birinci derece akrabaları­nın mal varlıkları­nın teminat olarak verilmesin­i de talep edebilecek.

BORÇLUYA ÖZEL UYGULAMA

Finansal yeniden yapılandır­ma kapsamına alınan her borçlu kendi özel koşulları içinde ele alınacak. İlgili borçlunun sorunu ve bunu doğuran nedenler ortaya konularak, çözüm yolları irdelenece­k ve en uygun çözüm üretilmeye çalışılaca­k. Alacaklı kuruluşlar konsorsiyu­mu üyelerinin en az üçte ikisinin istemi ve alacaklı kuruluşlar­ın alacakları­nın yüzde 75’ini, alacaklı kuruluş sayısının en az yüzde 30’unu temsil eden alacaklıla­rın onayıyla sözleşmede revizyon yapılabile­cek.

 ??  ?? engin.tunc#sabah.com.tr Engin TUNÇ EKONOMİ
engin.tunc#sabah.com.tr Engin TUNÇ EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye