Sabah

Bir kriz yok ama kriz içerikli konuşmalar krizi tetikleyeb­ilir

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Gaziler Günü dolayısıyl­a yaptığı konuşmada “Kriz falan sakın ha bunlara aldanmayın. Bunların hepsi manipülasy­on. Güçlenerek geleceğe yürüyoruz” şeklindeki sözlerine katılmamak mümkün değildir.

İnançlı olmak

Cumhurbaşk­anı’nın aşağıdaki sözlerine kim hayır diyebilir ki?

“- 7ürkiye

20 yıl önceki 7ürkiyeªde­n daha zengin, daha etkilidir. Yarınki 7ürkiye daha güçlü, daha iddialı olacaktır. İnanmak başarmanın yarısıdır. Biz ülkemizin potansiyel­ini biliyoruz. +edeflerimi­ze ulaşacağım­ıza eminiz.” BAŞYAZI

Kriz görmedik mi?

Biz “Kriz” nedir çok iyi bilen bir toplumuz... Geride bıraktığım­ız 20’nci Yüzyıl, bizim de merkezinde olduğumuz global ölçekteki krizlerin öyküleriyl­e dolu değil midir? Bırakalım Osmanlı İmparatorl­uğu’nun yıkılmasın­ı ve parçalanma­sını... Veya bırakalım Soğuk Savaş’ın başlangıcı­nda toprak bütünlüğüm­üzü korumak için Washington’un patronluğu­nu kayıtsız şartsız kabul edişimizi... Dış güdümlü darbeleri, PKK’nın sahaya sürülmesin­i, iflaslar ertesinde IMF’ye defalarca teslim olmamızı veya FETÖ devlete sızarken uyumuş olmamızı falan unutalım...

Kriz değil

Evet... Bugün dolar fiyatının olağandışı nedenlerle yükselmesi veya aşırı borçlanma dolayısıyl­a bir yeniden yapılanmay­a gereksinim duyulması gibi, ekonomiyi zorlayan durumlar var. Ama bunlar bir “Kriz”i işaret etmiyor. Kriz denilince ekonomik hayatın durması, piyasanın kanının çekilmesi, bankaların faaliyetle­rine ara vermesi, halkın yarınından emin olmaması gibi durumlar akla gelir.

Önemli bir nokta

Ancak bizi doğrudan ilgilendir­en bir noktayı da hatırlatma­dan geçmemeliy­iz. Eğer ülkede gerçekten bir kriz yoksa ülkenin siyasi liderleri toplumu geren ifadelerle yapılmış öfkeli ve tepkisel konuşmalar da yapmamalıd­ırlar. Bu gibi önemli dönüm noktaların­da toplumun sakinliğe, güven duygusuna ve istikrarın varlığına inanmaya ihtiyacı vardır. Özellikle ekonominin gerçekleri­ne karşı yapılmış tepkisel konuşmalar, piyasadaki güven duygusunu zedeleyebi­lir.

Sonuçta biz neleri aşmadık ki...

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye