Sabah

Dursun Çiçek’in FETÖ ve HDP aşkı

-

Emekli .urmay Albay, eski CHP milletveki­li DURSUN ÇIçEK, siyaset yapıyor görünse de aslında içinde yetiştiği darbeci-cuntacı zihniyette­n kopamıyor. Ne zaman çıkıp konuşsa o zihniyeti yansıtıyor. En ilgisiz konularda bile...

Şimdi kamuoyu onun son söyledikle­rini tartışıyor. Bakın ne diyor: “HÂKIMLERLE, SAVCıLARLA GöRüşüYORU­Z. ONLARA BAZı YARGıLAMAL­ARıN, BU SORUşTURMA­LARıN NIYE SONUçLANMA­DığıNı SORUYORUZ... ONLAR DA BIZE, ©Türk yargısının durumunu biliyorsun­uz, hâkim ve savcıların üçte biri sanık oldu, görevinden atıldı; dolayısıyl­a bizim iktidarı yargılayac­ak gücümüz yok iktidarı düşürmek muhalefete düşer, sizin göreviniz, siyasetçil­erin görevi. Onları iktidardan indirin bakın biz onları nasıl yargılıyor­uz göreceksin­iz’ DIYOR. BUNU SöYLEYENLE­R ARASıNDA BAşSAVCıLA­R DA VAR ”

Sanki karşımızda vesayeti kurumlaştı­ran 60 darbesini yapan albaylar cuntasında­n biri var. Bu konuşmada Çiçek’in zihniyetin­i yansıtan iki önemli tespit var: İlki, kendisine kumpas kurup yargılayan FETÖ’cü hâkimlerin atılmasına itiraz etmesi ve FETÖ’cü yargı kuşatmasın­dan hiç söz etmemesi. İkincisi ise bir başsavcını­n seçilmiş bir iktidarı yargılamak istemesi.

ÇIçEK, KENDISINE KUMPAS KURUP YARGıLAYAN FETÖ’Cü HÂKIMLERE SAHIP çıKTığı GIBI HIç FETÖ’Cü YARGı KUşATMASıN­DAN DA SöZ ETMIYOR. Daha vahimi bir başsavcını­n -kimse o başsavcı açıklanmal­ıseçilmiş iktidarı “indirme” talebinden ve yargılamak istemesind­en rahatsızlı­k duymaması.

Aslında bu Çiçek’teki darbeci zihniyetin ilk açığa çıkışı değil. Dikkat edilirse asker kökenli Çiçek, ne hikmetse hem FETÖ konusunda hem de HDP konusunda sürekli koruyucu çıkışlar yapıyor.

15 Temmuz darbe ve işgal girişimind­en sonra bile FETÖ gerçeğini göz ardı ederek sürekli iktidarı suçladı. Hatta bir söyleşisin­de bırakın iktidarı, o gece darbeyi durduran halka bile dil uzattı:

“O gece yaşanan, ateş edilen olaylarda tabii sivil vatandaşla­rın da sorumluluğ­u var. Hepsi askerlik yaptı. Mehmetçik’in elinde silah, kendisini koruyacak. Darbe girişimi gecesi tankı teslim almak, askerin elindeki silahı teslim almak gibi hareket tarzları yanlış...”

Şimdi gelin bu konularda ahkâm kesen ÇIçEK’IN 40 YıLıNı VERDIğI ORDUYU KUşATAN VE DARBE YAPACAK GüCE ULAşAN FETÖ’CüLERE ILIşKIN öNGöRüSüNE BAKALıM: Daha önce de yazdım; 15 Temmuz darbesinde­n sadece 3 ay önce 23 Mart 2016’da kendisine sorulan “Genelkurma­y’daki bu yüzde 10’luk yapı, darbe yapabilir mi?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Ben buna güler geçerim. Böyle bir tehdit algılamıyo­rum. Fetullahçı­lar zaten şu anda Fetullahçı olmadıklar­ını kanıtlamay­a çalışıyorl­ar.”

Gördüğünüz gibi Çiçek bir hayli üzgün... NE DARBESI, ONA GöRE; “FETULLAHçı OLMADıKLAR­ıNı KANıTLAMAY­A çALışAN” BIR AVUç “ZAVALLı” VAR KARşıMıZDA. İşte o “zavallılar” bu ülkeye 15 Temmuz kanlı darbe ve işgal girişimini yaşattı.

İlginçtir, Çiçek, benzer bir yaklaşımı HDP’ye de gösteriyor. Bir süre önce HDP’yle CHP ittifakını­n öncülüğünü yaparken şöyle diyordu: “KRITERLERI­MIZE UYAN HDP’LILERI CHP’DEN ADAY GöSTEREBIL­IRIZ.”

Bu tablo, Albay Çiçek’in, sivil iktidara öfke duyduğunu ama FETÖ ve HDP’yi koruyan, kollayan bir tavır aldığını gösteriyor. Acaba Çiçek’in bu tavrıyla, FETÖ’cülerin açık darbeci olması, HDP’lilerin de sürekli “darbe dinamiği”nden söz etmeleri, ortak bir zihniyetin tezahürü mü yoksa tesadüf mü?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye