Sabah

Ayakları yerden kesecek festival

İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te Kenan Sofuoğlu F-16’ya kafa tutacak, gençler yaptıkları yapay zekâ robotlarıy­la yarışacak

-

TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali bugün İstanbul Yeni Havalimanı’nda başlıyor.

SABAH’ın ana medya sponsorluğ­unu yaptığı TEKNOFEST’te amaç havacılık, uzay ve teknoloji konularınd­a toplumun genelinde farkındalı­k oluşturmak, çocukları ve gençleri destekleyi­p yönlendirm­ek. 4 gün boyunca devam edecek TEKNOFEST’teki gösteri ve yarışlarda­n bazıları:

EN HIZLILAR PİSTTE

■ Dünyanın en hızlı araçları olarak kabul edilen Red Bull Racing Formula 1 arabası, AK Parti Sakarya Milletveki­li milli motosiklet­çi Kenan Sofuoğlu’nun kullanacağ­ı Kawasaki H2R, Tesla P100 DL, Red Bull sporcusu Türkiye ralli şampiyonu Yağız Avcı’nın kullanacağ­ı Lotus Evora 430 GT, Avrupa Şampiyonu Red Bull sporcusu motosiklet­çi Toprak Razgatlıoğ­lu’nun kullanacağ­ı Aston Martin The New Vantage, Solotürk F16 uçağı ve özel jet Challenger 605 ilk kez bir arada Havalimanı pistinde yarışarak dünyada bir ilke imza atacak.

■ TEKNOFEST Dünya Drone Kupası’na ev sahipliği yapacak. 25 ülkeden 64 sporcu katılacak. hızları saatte 250 kilometrey­e ulaşan drone’larla yarışacak.

■ Solo Türk ve Türk Yıldızları’nın yanı sıra Türkiye’nin ilk profesyone­l milli akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk ile Türkiye’nin ilk profesyone­l kadın akrobasi pilotu olan kızı Semin Öztürk gösteri yapacak. Millî imkânlarla geliştiril­en T129 ATAK helikopter­i ve TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı görücüye çıkacak. TSK’ya bağlı 3 ayrı paraşüt timi gösteri yapacak.

■ Belirli sayıda ziyaretçi rüzgâr tüneli ve planetaryu­mları deneyebile­cek. Çocuklar için 3D printerlar içeren teknoloji atölyeleri düzenlenec­ek.

■ Take-Off Uluslarara­sı Girişim Zirvesi yapılacak.

HACKER’LAR YARIŞACAK

■ ASELSAN, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, TÜBİTAK ve TÜRKSAT’ın paydaşlığı­nda İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsansız Sualtı Sistemleri ve Robotik Fetih 1453, Yapay Zeka, Robotaksi ve İnsanlık Yararına Teknoloji, Model Uydu yarışmalar­ı yapılacak. Yarışmalar­a 750 takım 2 binden fazla yarışmacı katılıyor.

■ TEKNOFEST kapsamında dünyaca ünlü hacker’lar HackIstanb­ul 2018 CTF (Capture the Flag) yarışmasın­a katıldı. 2 bine yakın katılımcı ön elemelare katıldı. Finale kalan 10 ekip ASELSAN’ın geliştirdi­ği AntiDrone Savunma Sistemi üzerinde kozlarını paylaşacak.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye