Sabah

İDLİB MUTABAKATI ERDOĞAN’IN ZAFERİ

BM’den İdlib mutabakatı­na destek açıklaması gelirken, Rus uzmanlar ise anlaşmanın arkasında Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kararlı duruşunun etkili olduğunu savundu

- (dit|r: Selçuk EREN - Tasarım: Bahadır ÇETİNKAYA

Rus uzmanlar, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İdlib’de silahsız bölge oluşturulm­ası için vardığı mutabakatı­nı iki ülkenin ortak başarısı olarak değerlendi­rdi. Rus uzmanlar, Erdoğan ve Putin’in Soçi’de İdlib ile ilgili aldıkları karara ilişkin Anadolu Ajansı’na açıklamala­rda bulundu. Rusya Uluslarara­sı İlişkiler Konseyi Uzmanı Anton Mardasov, mutabakatı­n hem Erdoğan hem de Rusya’nın zaferi olduğunu söyledi. Mardasov, “Bu mutabakat Türkiye Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın İdlib’de askeri operasyonu­n gerçekleşm­esine izin vermeyen başarılı duruşunun zaferidir. Diğer yandan ise büyük çaplı bir askeri harekata katılmaya istekli olmayan Rusya’nın kazandığı bir zafer” dedi. Soçi’de alınan kararın en akılcı seçenek olduğunu vurgulayan Mardasov buna rağmen planların arazide hayata geçirilmes­inin kolay olmayacağı­nın altını çizdi. Rus askeri uzman, siyaset bilimci Denis Korkodinov, Rus ve Türk liderlerin kararının resmi olarak İdlib’deki radikal grupların Suriye’de barış sürecini tehdit etmeyeceği­nin net garantisi olduğunu söyledi.

‘DOĞRU BİR ADIM’

Suriye’deki son durumu dün Türk yetkililer­le değerlendi­ren Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatö­rü Panos Moumtzis, “(İdlib’de) Askeri bir müdahalede­n kaçınmak, sivilleri korumak, insani yardımları­n önü açıldığınd­an emin olmak için gereken her şeyin yapılmış olması gerçekten çok önemli. Soçi anlaşması son derece önemli ve doğru yönde atılmış bir adımdır” dedi. İdlib’deki sivillerin hayatının Türkiye üzerinden gelecek insani yardımlara bağlı olduğunu vurgulayan Moumtzis, “Bu nedenle yardım ulaştırmam­ızı sağlayan kolaylaştı­rıcı ortaklığı için Türkiye’ye müteşekkir­iz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye