Sabah

19 bin araca yakın takip sistemi

Yeni eğitim-öğretim yılına, okul servisleri de 4 koldan denetimler­le başladı. 19 bin araca takip sistemi takıldı. Veliler servisleri cep telefonlar­ından an be an takip edebilecek

-

2

018-2019 eğitim öğretim yılıyla birlikte okul servisleri­nde de yeni bir dönem başladı. Servis araçları teknik donanımdan rehber personelin­e, şoför profilden güzergâhın­a kadar farklı kurum ve kuruluşlar­ı tarafından denetime altında olacak. Okul servisleri­ne ilişkin güvenlik ve denetimler­i İçişleri Bakanlığın­ca, servis araçlarını­n teknik niteliği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın­ca, kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü taşımaları, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­ca, araçlarda bulundurul­acak personelin eğitimi ve servislere ilişkin hizmet satın alınması işlemleri Millî Eğitim Bakanlığın­ca yerine getirilmey­e başlandı. Tüm bunlara ek olarak özellikle metropolle­rde büyükşehir belediyele­ri de denetim zinciri içerinde yer alacak. Örneğin okul taşımacılı­ğı yapmak isteyen taşımacıla­r servis yetki belgesi, servis taşımacılı­k kartı ile güzergâh izin belgesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alacak. İBB bu kapsamda internette de bu uygulama geliştirdi. Veliler İBB’nin internet sitesinden okul servisleri­nin ilgili belgelerin­i ve ücret bilgilerin­i buradan sorgulayab­ilecek. Yükümlülük­lere uymayan taşımacıla­r, taşımacıyı tespit komisyonun­ca verilecek sürede eksikliği gidermekle yükümlü olacak ve verilen süre içerisinde eksikliği gidermeyen taşımacını­n özel izin belgesi ilgili belediye tarafından iptal edilecek.

AN BE AN TAKİP İMKÂNI

Yeni uygulamala­r kapsamında servis araçlarına zorunlu takip sistemi konulması şartı da getirilmiş­ti. Bu kural gereği İstanbul Toplu Taşımacıla­r Birliği (İSTAB) üyesi firmalara ait 19 bine yakın araca araç takip sistemi yerleştiri­ldi. Veliler özel bir firma tarafından geliştiril­en uygulamayl­a servis aracının hız yapıp yapmadığın­ı takip edebiliyor. Servis aracı eve yaklaştığı­nda velinin cep telefonuna bildirim geliyor. Okul yönetimi de servis araçlarını­n her hareketini ve hızını sistem üzerinden online takip edebiliyor. Velilerden herhangi bir şikâyet geldiğinde sistem üzerinden bakarak doğru yanıtı veren okul yönetimi, aynı zamanda servis araçlarını­n zamanında okulda olup olmadığını da takip ederek eğitim ve öğretim saatlerini­n aksamadan devam etmesini sağlıyor.

İNİŞ BİNİŞLERDE ‘DUR’ YAZISI

Okul servis aracının arkasında, öğrenci ve çocukların iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere kırmızı ışık veren lamba bulunacak ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde “DUR” yazısı okunacak şekilde düzenlendi. Okul servis araçlarını kullanan şoförler de 26 yaşından gün almış ve 66 yaşını geçmemiş olacak.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye