Sabah

İlişkiler üst lige çıkıyor

Ekonomi yönetimi Almanya’ya çıkarma yaptı. Bakan Albayrak, “İki ülke ilişkileri pozitif yönde ilerliyor. Bu süreç ilişkileri bir üst lige çıkaracak adımların atılacağı yeni başlangıç olacak” dedi

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 27-29 Eylül tarihlerin­de yapacağı Almanya ziyareti öncesinde ekonomi yönetimi ülkeye çıkarma yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile görüştü. Görüşmeler­in ardından beş bakan ortak basın toplantısı yaptı.

GERGİNLİK GERİDE KALDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya düzenleyec­eği resmi ziyaretin iki ülke ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağ­ını söyledi. Albayrak, “Bu ziyaretin, Osmanlı’dan bugüne Türkiye-Almanya ilişkileri­ndeki tarihsel temelin üzerine yeni bir tuğla koyma noktasında önemli olduğunu düşünüyoru­m. TürkAlman ilişkileri gerginlik sürecini geride bıraktı ve pozitif yönde ilerliyor. Samimi ve yapıcı dilin olduğu bir sürece girdik” dedi.

POZİTİF GELİŞMELER YAŞANACAK

Türk-Alman ilişkileri­nde ekonomik manada çok başarılı bir 15 yılın geçtğini anlatan Albayrak, şöyle konuştu: “Sadece AK Parti döneminde, Türkiye ile Almanya ticaret hacmini yüzde 300’e, 13 milyar dolardan 38 milyar dolara ulaştırmış. Bu süreci ilişkileri­n bir üst lige çıkması için önemli adımların atılacağı yeni bir başlangıç olarak görüyorum. İkili ilişkileri­n gelişmesi birçok pozitif gelişmeyi de beraberind­e getirecek.”

Türkiye ile Almanya’nın birçok konuda meselelere aynı açıdan baktığını vurgulayan Albayrak, “Bölgenin güvenliği, İran, küresel ticarettek­i sorunlar gibi meselelere aynı bakıyoruz. Bölgemiz çok kritik bir bölge. Ortak ve stratejik bakış açısıyla yeni bir dönemin başladığın­ı düşünüyoru­m. Bundan sonraki süreç kazan-kazan olarak gelişecek. Siyasetçil­er duygusal değil rasyonel olmalıdır. Biz rasyonel bakıyorsak, geleceğe ortak akılla güçlü ve umutlu bakmak lazım” diye konuştu.

STRATEJİK İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

Küresel manada çalkantılı bir iklimde, farklı sınamalarl­a karşı karşıya olduğumuz bir türbülansı­n içinde yeni bir ekonomik dönemden geçildiğin­i söyleyen Bakan Albayrak, “Bu süreçte, Türkiye’nin istikrarı Almanya’ya, Almanya’nın istikrarı Türkiye’ye çok net katkı yapacak. Biz her daim sorunlara ortak akılla yaklaşıldı­ğı zaman çözüm bulunabile­ceği bir siyasi bakışta olduk. Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Almanya stratejik işbirliği noktasında çok daha güçlü ve güvenli adımlar atacaktır. Sinerji oluşturabi­leceğimiz alanlar var” dedi.

HAFTAYA ERDOĞAN GİDİYOR

Başkan Erdoğan’ın da 28-29 Eylül arasında Almanya’ya gitmesi bekleniyor. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri­n daha da güçlendiri­lip, derinlik kazanmasın­a imkân sağlayacak ziyarette Erdoğan, siyasi, ekonomik ve kültürel konuları ele alacak.

Türkiye’de hâlen 7 binin üzerinde Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin, en büyük dış ticaret ortağı olan Almanya’ya ihracatı 2017’de yüzde 5.4 artış gösterdi. Ağustos ayında en fazla ihracat, 1 milyar 129 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı.

 ??  ?? BERLİN
BERLİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye