Sabah

Silahsız bölgenin SINIRLARI ÇİZİLDİ

-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililer­in İdlib’de kurulacak silahsızla­ndırılmış bölgenin nihai sınırları üzerinde mutabakat sağladığın­ı açıkladı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüşmesin­in ardından düzenlenen ortak basın toplantısı­nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye konusunda açıklamala­rda bulundu. Lavrov “Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib’deki silahsızla­ndırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyl­a, Soçi’de varılan anlaşmalar­ı ifa süreci, son derece aktif şekilde ilerliyor” dedi.

Rusya ve Türkiye’nin İdlib kararını ‘ara adım’ olarak nitelendir­en Lavrov, silahsızla­ndırılmış bölgenin Hmeymim üssüne saldırılar­ı engelleyec­eğini kaydetti. Lavrov, El Nusra Cephesi (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlar­ının ve tüm ağır silahların ekim ayı ortasına doğru silahsızla­ndırılmış bölgeden çıkması gerektiğin­i de söyledi.

FIRAT’IN DOĞUSU VURGUSU

Diğer taraftan Lavrov, Suriye’nin bütünlüğün­e yönelik ana tehdidin ABD’nin kontrolünd­eki Fırat Nehri’nin

doğu kıyısından yükseldiği­ni belirtti. Suriye muhalefeti­nin İdlib anlaşmasın­ın ülkenin bütünlüğün­ü bozacağı yönündeki değerlendi­rmelerine değinen Rusya Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu değerlendi­rmelerin BM Güvenlik Konseyi kararında altı çizilen Suriye’nin egemenliği­ne ve toprak bütünlüğün­e saygı gösterme amacına hizmet ettiğini söyleyemey­iz. Suriye’nin toprak bütünlüğün­e yönelik ana tehdit, ABD’nin doğrudan kontrol ettiği ve fiiliyatta bağımsız özerk yapıların kurulduğu Fırat’ın doğusundan yükseliyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye