Sabah

Gerilim düşürülmel­i

-

TBMM Başkanı Binali Yıldırım Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov’un davetlisi olaraks gittiği Bakü’de, Azerbaycan Milli Meclisi’nin 100. yıldönümü özel oturumuna katıldı.

Konuşmasın­ın ilk bölümünü Azerbaycan Türkçesiyl­e yapan ve büyük alkış alan Yıldırım, “Türkiye Azerbaycan’dır, Azerbaycan ise Türkiye” dedi. Milletveki­li seçildiği İzmir’in, Bakü ile kardeş şehir olduğunu hatırlatan Yıldırım, kardeşlik hukukuna dayanarak kendisini aynı zamanda Bakü milletveki­li saydığını, Azerbaycan’ı öz vatanı olarak kabul ettiğini söyledi. Azerbaycan ve Türkiye’nin kader ortağı olduğunu, iki devletin 100 yıl önce tarih sahnesinde­n silinmemek için büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan Yıldırım şunları söyledi:

■ Anadolu ve Kafkaslar’ın herc-ü merc olduğu yıllar, iki devlet için de izmihlal ve istiklal yılları olmuştur. Azerbaycan­lı kardeşleri­miz de, Türk devletleri tarihine emsal teşkil eden cumhuriyet tecrübesiy­le 100 yıl önce tanışmıştı­r. Azerbaycan’ın günümüzdek­i ulaştığı inkişafta da Milli Meclis inkar edilemez bir paya sahiptir. 1991’de ikinci bağımsızlı­ğını elde eden Azerbaycan, siyasi istikrara kavuştukta­n sonra büyük bir ekonomik atılım gerçekleşt­irdi.

■ Türkiye, tarihinin her döneminde Azerbaycan’ın yanında olmuştur. Kendi milli mücadelesi­ni verdiği yıllarda dahi Azerbaycan’ın bağımsızlı­ğına kavuşması için destek vermiştir. 100 yıl önce Nuri Paşa’nın komutasınd­aki Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918’de Azerbaycan’ın imdadına koştu.

■ Dünya çalkantılı bir dönemden geçiyor. Ülkeler arasındaki ilişkiler yakın tarihte görülmedik şekilde çetin vaziyette. Dünyada gerilimin düşürülmes­ine ihtiyaç vardır. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda iyi birer örnektir. İki ülke arasındaki yapıcı, kararlı ve istikrarlı iş birliği, ilişkileri­n geliştiril­mesine büyük katkı sunmaktadı­r. Azerbaycan’ın barışı, huzuru ve güvenliği takdire şayandır. Farklı inanç ve kültürleri­n barış içinde bir arada yaşadığı bu topraklar, Kafkaslard­aki diğer devletlere de misal olmaktadır.

■ İşgal altındaki Yukarı Karabağ meselesine kalıcı çözüm bulunmadan Kafkaslard­a çatışma riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan toprakları­ndan şartsız çekilmelid­ir.

 ??  ??
 ??  ?? TBMM Başkanı Yıldırım: Dünya çalkantılı dönemden geçiyor. Ülkeler arasındaki ilişkiler yakın tarihte görülmedik şekilde çetin vaziyette. Dünyada gerilimin düşürülmes­ine ihtiyaç vardır. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda iyi birer örnek TBMM Başkanı Yıldırım, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamente­r Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupo­v ile görüştü, fidan dikti.
TBMM Başkanı Yıldırım: Dünya çalkantılı dönemden geçiyor. Ülkeler arasındaki ilişkiler yakın tarihte görülmedik şekilde çetin vaziyette. Dünyada gerilimin düşürülmes­ine ihtiyaç vardır. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda iyi birer örnek TBMM Başkanı Yıldırım, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamente­r Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupo­v ile görüştü, fidan dikti.
 ??  ?? TBMM Başkanı Yıldırım, Azerbaycan Cumhuriyet­i Milli Meclisi’nin 100. kuruluş yıldönümü töreninden sonra Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev ile bir araya geldi.
TBMM Başkanı Yıldırım, Azerbaycan Cumhuriyet­i Milli Meclisi’nin 100. kuruluş yıldönümü töreninden sonra Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev ile bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye