Sabah

KAPALI DÜKKÂN YOK İŞLERİMİZ ÇOK İYİ

CUMA NAMAZI MOLASINI KRİZ TELLALLIĞI FIRSATINA ÇEVİREN CHP’Lİ TEKİN’E KAPALIÇARŞ­I ESNAFINDAN TEPKİ: Bin liralık gömleğiyle gittiği Kapalıçarş­ı’da cuma namazı molası için kapalı olan dükkânları görüp “Kriz var, kepenkler kapalı” goy goyu yapan CHP’li vekil

-

CHP İstanbul Milletveki­li Gürsel Tekin’in İstanbul’da ticaretin kalbi olan Kapalıçarş­ı’da esnafın kepenk kapattığın­a yönelik iddiaların­ın tamamen yalan olduğu ortaya çıktı. Esnafın cuma namazı saatinde işyerini kapatıp namaza gitmesini fırsat bilen Gürsel Tekin, kapalı dükkanın önünde poz verdi, bu kareyi de twitter’da paylaşıp hükümeti ekonomiye yönelik algı operasyonu­na imza attı. Tekin’in çektirdiği o poz da üzerine giydiği gömleğin bin lira değerinde olması da işin ironik kısmıydı. Çarşının nabzını tutan SABAH’a konuşan esnaflar Tekin’i eleştirdi:

İDDİALARI DOĞRU DEĞİL

Döviz büromuz 1980’lerden bugüne faaliyette. Hiç kapanmadı. Tekin’in iddiaları doğru değil. Ziyaret ettiği anda cuma namazı saatiydi. Esnaf namazdaydı. Tekin o anda gelmiş. Cuma saatinde çarşımızda kepenkler, dükkânlar kapalı olur. Bu yüzden Gürsel Bey yanlış anlamış durumu... Kapalıçarş­ı çalışmaya devam ediyor.

SATIŞLAR ARTTI

Mustafa KAYA

■ Murat Bozkurt:

Kapalıçarş­ı’da eski ve köklü esnaflar tüm krizlere rağmen ayakta kaldı. Yeni ve dayanamaya­n esnafların bir kısmı ise yüksek kira ve 15 Temmuz darbe girişimi krizinden sonra kuyumcu dükkânları­nı kapatarak az sermaye ile çok para kazanmak için turistik yiyecek baharat ve şekerleme sektörüne girdiler. Kapalıçarş­ı’da dükkânları­n kapandığı iddası doğru değil. 15 Temmuz darbe girişimind­en iki yıl sonra aksine esnaf toparlandı. Turistin gelmediği doğru değil. Arap ve Çinli turistler Avrupalı turistlerd­en daha fazla kazandırıy­or. Asıl turist gelmediği zaman kriz olur. Dövizin değerlenme­si krizin aksine yabancının harcamasın­ı ve esnafın daha fazla kazanmasın ı sağladı.

PİYASA DAHA DA CANLANDI

Kapalıçarş­ı’da kuyumcu ve döviz esnafından işyerini kapatan yoktur. Burada boş dükkân yoktur. Sadece kriz yaşayan esnaf daha az sermayeli iş dalını değiştirdi. Bu yıl Arap ve Çinli turistlerd­en dolayı işler iyi. Sadece çok para kazanmak için az sermaye ile sektör değişikliğ­i yaşanıyor. Yabancılar para değerlerin­in artması nedeniyle daha çok altın ve değerli eşyalar alıyorlar. Kriz söylentisi­nin aksine piyasa daha da canlandı. Yalnızca yerli vatandaşın alımı azaldı. Zaten Kapalıçarş­ı da turistlere hitap ediyor.

ARAP VE ÇİNLİ SEVİNCİ

■ Kuyumcu Hakan Kurtuluş: Çarşı’da bir tane kapalı veya kiralık dükkan yok. Arap ve Çinli turistleri­n yoğunluğu Avrupalı turistleri aratmıyor. Her taraf kapalı iddiaları yalan. Esnafın Cuma’da olmasından dolayı iç kısımlarda­ki esnafın kepenkleri­ni kapatması kötü ve art niyetli insanların yanılgısın­a neden olmuştur. Çarşı’nın ana artellerin­de bir tane kapalı yer bulamazsın­ız.”

 ??  ?? Murat Bozkurt Gürsel Tekin
Murat Bozkurt Gürsel Tekin
 ??  ?? Emir Güler SABAH
Emir Güler SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye