Sabah

İroni ile ayrımcılık arasındaki kalın çizgi

-

Eylül ayının sekizinci gününde Sabah’ta yayımlanan bir haber doktor okurlarımı­zın tepkisini çekti. Haberin başlığı: Karısı Kurtardı, Doktor Öldürdü şeklindeyd­i.

Merak uyandıran başlık atmak maharettir, bu başlık da onlardan biri. İnsanda haberi okuma isteği uyandırıyo­r. Fakat medya ahlakı bakımından bu başlığın doğruluğu konusunda şüpheliyim, hatta şüphelerim­den eminim.

Önce haberin ilk kısmını okuyalım birlikte:

“Mersin Tarsus’ta 2 yıl önce kalp krizi geçirdiği sırada eşinin yaptığı suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata dönen 68 yaşındaki Mahir Yazlık’a bisikletiy­le seyir halindeyke­n diş hekimi M.N.B. otomobille çarptı. Sürücü kaçarken, hastaneye kaldırılan talihsiz adam kurtarılam­adı.”

Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun.

Takip haberi değil

Bir muhabirin, servisin ya da gazetenin haberlerin­e konu olmuş kişileri iki yıl boyunca takip etmesi de takdire şayan. Önce kalp krizi geçirdiğin­de karısı tarafından kurtarıldı­ğı haberleşti­rilmiş, iki yıl önce. Şimdi de bu kaza haberi yapılmış ve içerisinde iki yıl önceki habere atıflar var.

Elbette isterseniz her şeyi birbirine bağlayabil­irsiniz, fakat bu iki olay birbiriyle doğrudan bağlantılı olmayan olaylar. Dolayısıyl­a yapılan son haber tam anlamıyla bir takip haberi değil.

Üstelik çok daha ciddi bir sorun var. Habere konu olayda merhuma çarptığı iddia edilen kişinin mesleğiyle, olayın gerçekleşm­e biçimi arasında hiçbir bağlantı yok. Bu bir trafik kazası... Hastanede olmamış, tedavi süreci ile hiçbir alakası yok.

Gerçi olsaydı da durum değişmezdi.

Sorarım size: Çarpan kişi gazeteci olsaydı da aynı başlığı mı atacaktını­z? Gazetecile­rin karıştığı bütün olaylar için başlıkta ‘gazeteci’ tabirinin kullanılma­sı size doğru gelir mi?

İroni yeteneğini­zi sergileme gayretiniz­i anlıyorum ama bu sizi ayrımcılığ­a itmemeli. Üstelik bir insan hayatını kaybetmiş.

Rencide edici

Türkiye’de 140 binden fazla doktor var. Pek çoğunun bu hadiseden haberi bile yok. Öte yandan bu tarz haberlerin sonuçları hepsini etkileyebi­lir.

Özellikle bu neviden haberlerde şüphelinin ya da failin mesleğine zorunlu olmadıkça atıf yapılmamal­ı. Adı geçen meslek erbabı tahfif edilmemeli, töhmet altında bırakılmam­alı. Herhangi bir meslek grubunun saygınlığı­na gölge düşürebile­cek ifadelerde­n ve üsluptan kaçınılmal­ı.

Pek çok doktor okurumuzun da belirttiği gibi ‘sağlıkta şiddet’ adını verebilece­ğimiz bir sorun var. Bu tarz ifadeler sorunu körükleyeb­ilir. Doktorları hedef gösterebil­ir.

Yapmayın!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye