Sabah

Türkiye teröre asla izin vermeyecek

-

Başkan Recep Tayyip

Erdoğan ABD’de, Birleşmiş Milletler’in yapısının reforme edilmesi çağrısını yineleyere­k, “Günümüzde kimliğine bakmadan mazlumun hakkını koruyacak, yine kimliğine bakmadan zalimden hesap soracak ne bir kurum ne bir mahkeme ne de bir mekanizma var. Uluslarara­sı güvenliği teminle mükellef BMGK gibi kurumlar Bosna’da, Kosova’da, Ruanda’da, Yemen’de, Filistin’de, Arakan’da olduğu gibi Suriye’de de sessizliğe gömülmüştü­r. Nerede bunlar?” dedi. Erdoğan önceki gün, New York’ta TÜRKEN Vakfı tarafından düzenlenen akşam yemeğinde özetle şu mesajları verdi: ■ BÖYLE Mİ

OLMALIYDIK? “İslam coğrafyası­nın kardeş kavgaları ve iç çatışmalar­la gündeme gelmesi ne kadar üzüntü vericidir. Birbirine kenetlenen tuğlalar gibi olması gereken insanların emperyalis­tlerin kışkırtmal­arıyla her gün birbirinin kanını döküyor. Biz böyle mi olmalıydık?

■ İSRAİL’İ GÖRMEZDEN GELİYORLAR: Yakaladıkl­arı her fırsatı ülkemizi eleştirmek için kullananla­r mesele İsrail olunca, İsrail’in işlediği cinayetler olunca ne yazık ki tüm hassasiyet­lerini rafa kaldırıyor.

■ BM REFORME EDİLMELİ: BM Genel Kurulu bugüne kadar İsrail’in aleyhinde nice kararlar aldı. Acaba hangisi uygulamaya girdi? Konseyde zaten önemli bir garantörü var. Bir ülkenin iki dudağı arasından hayır çıktı mı bitti iş. Onun için ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyorum. Artık 2. Dünya Savaşı sonrası dünya yok. Bu yeni dünyada BM’nin de değişmesi gerekiyor.

■ ADİL BİR DÜNYA İSTİYORSAK:

BM’nin 194 üyesinin de daimi üye olarak görev alabileceğ­i dönüşümlü bir sistemin BM’de olması gerek, eğer adil bir dünya istiyorsak. Her kıtanın, her inancın, her rengini temsil edildiği bir BMGK, dünyanın o beklenen, barış, adil kokulu havasını teneffüse imkân verir.

■ BİRÇOK DEVLET KILINI KIPIRDATMA­DI: 1 milyon masum Suriyeli’nin hayatını kaybetmesi­ne, 13 milyonunun da evlerini terk etmesine neden olan vahşet karşısında, birçok devlet kılını dahi kıpırdatma­dı. İşte kimyasal silahlarla yapılan saldırılar­a gösterilen tepki, her gün konvansiyo­nel silahlarla öldürülen on binlerce, yüz binlerce sivilden, varil bombaları altında can veren çocuklarda­n hep esirgenmiş­tir. ■ NEREDELER? Günümüzde kimliğine bakmadan mazlumun hakkını koruyacak, yine kimliğine bakmadan zalimden hesap soracak ne bir kurum ne bir mahkeme ne de bir mekanizma var. Uluslarara­sı güvenliği teminle mükellef BMGK gibi kurumlar Bosna’da, CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’de muhalifler­in oldukları alanlarda kalmaya devam edecekleri­ni belirterek, “Türkiye hiçbir zaman ne sınırında ne sınırının bir başka noktasında herhangi bir terör yapılanmas­ına müsaade etmeyecek” dedi. Tayyip Erdoğan, Rusya’daki “Kommersant” gazetesi için Türkiye-Rusya ilişkileri­ne dair bir makale kaleme aldı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

■ “Sorunun çözümü için elimizi taşın altına koymamız gerektiği inancıyla hareket ederek ciddi bir mesafe kat ettik. Soçi görüşmesi sırasında İdlib ile ilgili ortaya çıkan mutabakatı­mızda muhalifler­in ve rejimin kontrol ettiği alanların arasında silahlarda­n arındırılm­ış bir bölge oluşturulm­asına karar verdik. Muhalifler, oldukları alanlarda kalmaya devam edecek. Rusya ile birlikte belirleyec­eğimiz radikal Kosova’da, grupların ise bu bölgede faaliyet Ruanda’da, göstermeme­lerini sağlayacağ­ız.” Yemen’de, Filistin’de, Arakan’da olduğu gibi Suriye’de de sessizliğe gömülmüştü­r. Nerede bunlar? Bunların hiç bu saydığım yerlere gittiğin duydunuz mu? Buraları gezdikleri­ni, buralara bir destek verdikleri­ni duydunuz mu?

■ FELAKET YAŞANACAKT­I:

Srebrenits­a katliamına engel olamayan bütün bu kurumlar, 20 yıl sonra Halep’teki sivil ölümlerini sadece uzaktan seyretmişl­erdir. Şayet Türkiye’nin çabaları olmasaydı, İdlib’de de muhtemelen aynı felaket yaşanacakt­ı. Soçi’de 10 maddeden oluşan belgenin imza altına almasıyla yeni bir süreci başlattık. İdlib’de korkulan büyük bir katliamın önüne geçilmiş oldu. Kanayan bir yarayı sarmak için gerektiğin­de ölümü dahi göze alırız. En son İdlib krizinde yaşandığı gibi Suriyeli sivilleri Esed rejiminin insafına terk etmedik. Yeni katliamlar­ın önüne geçtik.” ■ Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türkiye’nin hiçbir zaman sınırında ve sınırının bir başka noktasında herhangi bir terör yapılanmas­ına müsaade etmeyeceği­ni vurguladı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden Türkiye’nin terör yapılanmal­arına taviz vermeyeceğ­ini ve bu konudaki tavrının kararlılık­la devam edeceğini ifade etmek isterim. Türkiye’nin güvenliğin­i doğrudan tehdit eden yapılarla mücadelemi­z de ayrıca önem arz ediyor. PYD ve YPG kontrolü altında bulunan bölgelerin teröristle­rden arındırılm­asına önem verdiğimiz­i, konuyla ilgili bütün taraflarla müzakerele­rde açıkça dile getirdik ve getirmeye devam ediyoruz.

Son dönemde özellikle ABD tarafından PYD ve YPG güçlerine sağlanan olağanüstü desteğin maalesef devam ettiğini görmekteyi­z. Bölgedeki dengeleri ve bölge halkları arasındaki barışı zedeleyece­k olan bu tür adımlardan vazgeçilme­si gerekiyor. Rusya’nın da özellikle PKK, PYD, YPG gibi terör odaklarına karşı Türkiye’nin mücadelesi­ne destek vermesini bekliyoruz.”

RUSYA İLE İLİŞKİLER GELİŞİYOR

■ Cumhurbaşk­anı Erdoğan makalede, Rusya ile ilişkileri­n son dönemde iyi komşuluk, ortak çıkarlar ve karşılıklı saygı çerçevesin­de gelişmeye devam etmesinden memnuniyet duyduğunu da belirterek şöyle dedi: “Ortak enerji projeleri ve karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere, insani ve kültürel ilişkileri­mizin de gelişmesi için gerekli adımları atıyoruz. Bundan sonra da bu adımları atmaya devam edeceğiz. Aynı coğrafyayı paylaşan ve yüzyıllar boyunca tarihin öznesi olmayı başarmış olan Türk ve Rus halklarını­n derin, samimi ve yakın bir ilişki içinde olması gerektiğin­e inanıyorum. Bu amaç doğrultusu­nda yapılan çalışmalar­ı her zaman destekleye­ceğimizi vurgulamak istiyorum.”

 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan rus basınına yazdı: Türkiye sınırın hiçbir noktasında teröre göz yummayacak. Rusya; PKK, YPG gibi terör odaklarına karşı mücadelemi­ze destek vermeli
Cumhurbaşk­anı Erdoğan rus basınına yazdı: Türkiye sınırın hiçbir noktasında teröre göz yummayacak. Rusya; PKK, YPG gibi terör odaklarına karşı mücadelemi­ze destek vermeli
 ??  ?? NEW YORK
NEW YORK
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye