Sabah

MHP af teklifini Meclis’e sundu

MHP, 7 maddeden oluşan ve cezaevinde­ki 162 bin kişiyi kapsayan af teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Hapis cezalarınd­a 5 yıllık indirim öngören teklifte, devlete karşı işlenen suçlar, terör, cinsel saldırı ve adam öldürme suçları kapsam dışı bırakıldı

-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), uzun bir süredir gündeme getirdiği af teklifini dün Meclis Başkanlığı’na sundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP Grup Başkanveki­li Erhan Usta ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Yıldız, 7 maddeden oluşan teklifin 19 Mayıs 2018 tarihinden önceki suçların cezalarınd­a soruşturma ve kovuşturma evresi dahil 5 yıllık indirim öngördüğün­ü açıkladı.

162 BİN KİŞİ FAYDALANAC­AK

Feti Yıldız, teklifteki indirimden devlete karşı işlenen suçların kapsam dışı olduğunu vurgulayar­ak şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda tutuklu ve hükümlü sayısı 253 bin civarında. Terör suçlarında­n 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 terör suçlusu var. Adam öldürme suçlarında­n 22 bin 610 hükümlü, 5 bin 664 tutuklu var. Cinsel saldırı suçundan 13 bin civarında suçlu vardır. Devlet güvenliğin­e karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme kapsam dışıdır. Vücut dokunulmaz­lığına karşı işlenen suçlar kapsam dışında. İşkence, cinsel dokunulmaz­lığa karşı suçlar kapsam dışı. Kanunun amacı belli, biz devlete karşı işlenen suçları kapsam dışında tuttuk. Kanun kapsamı dışında olanlar çıktığı zaman bu düzenlemed­en faydalanac­ak olanlar belli. Ceza indirimini kapsayan 162 bin kişi adi suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlardır” dedi.

ŞARTLI CEZA İNDİRİMİ

Hazırlanan kanun teklifini “Rahşan affı”na benzetenle­rin olduğunun anımsatılm­ası üzerine Yıldız, “Bu teklifimiz yasalaşırs­a, bunun genişlemes­i söz konusu olmaz. Bizim teklifimiz­e “Devlet indirimi” diyebilirs­iniz. Bu kanun teklifi ceza indirimidi­r. TBMM’nin, Anayasa’nın 87. maddesinde düzenlenen genel af, özel af yetkisi vardır. Genel ve özel afta aranacak nitelikli çoğunluk 5’te 3’tür. Bizim teklifimiz genel af da değildir, özel af da değildir. Şartlı ceza indirimidi­r” diye konuştu.

BİR DEFAYA MAHSUS

■ Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlüler­in tabi oldukları infaz hükümlerin­e göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverile­cek.

■ Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere düşülecek.

■ Salıverile­n hükümlüler­in, tahliye tarihine kadar hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemeleri ve bu hapis cezasının kesinleşme­si halinde, yapılan indirim geri alınarak cezaların infazına başlanacak.

 ??  ?? MHP’li Feti Yıldız (solda) ve Erhan Usta af teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
MHP’li Feti Yıldız (solda) ve Erhan Usta af teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye