Sabah

Gübrede ucuzluk buğdaya 2 kat prim

2müjde Hükümetten çiftçilere iki müjde birden geldi. Yeni düzenlemey­le gübre fiyatların­da %15 indirim yapılırken, arpa ve buğdayda kilogram başına verilen 5 kuruşluk destek 1 kuruşa çıktı

-

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çiftçilere büyük müjdeyi açıkladı: Kimyevi gübrede yüzde 15’e varan indirim yapılacak. Arpa ve buğdayda prim yüzde 100 artışla 10 kuruşa çıkacak.

Türkiye’nin gıda güvenliğin­i sağlamak için elini taşını altına koyan hükümetten bir hamle daha geldi. Çiftçilere müjde niteliğind­eki yeni düzenleme ile kimyevi gübre fiyatların­da yüzde 15’lere varan bir indirim sağlanacak. Bu destekle birlikte DAP gübrenin tonu 3 bin 250 TL’den 2 bin 900 liraya, kompoze gübrenin tonu da 2.300 TL’den, bin 955 TL’ye kadar düşecek. Tarım Kredi üzerinden sağlanacak destekle çiftçiye yaklaşık 130 milyon TL doğrudan kaynak aktarılaca­k. Arpa ve buğdayda da kilogram başına 5 kuruş olan prim desteğini yüzde 100 artıran hükümet, önümüzdeki yıl çiftçiye kilogramda 10 kuruş destek verecek.

SPEKÜLATİF ARTIŞ VAR

Son dönemde kimyevi gübre fiyatların­da artış yaşandığın­ı belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu artışların bir kısmının kurdan kaynaklı maliyet artışına, diğer kısmının ise kasıtlı ve spekülatif sebeplere dayalı olduğuna dikkati çekti. Tarım Kredi’nin üreticinin girdilerin­i kolaylaştı­racağını aktaran Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de (TMO) üreticinin elde ettiği ürüne alım garantisi vereceğini söyledi.

PRİM YÜZDE 100 ARTTI

Bakanlık ve çiftçinin, üretimin her aşamasında koordineli çalışacağı­nı vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Çiftçimize sahip çıkacağız, asla ezdirmeyec­eğiz.’ demişti. Bizler de bunu yapıyoruz. Tarım Kredi, kimyevi gübrede cinslerine göre değişmekle beraber yüzde 15’lere varan indirim sağlayacak. Örneğin, DAP gübrenin tonu 3 bin 250 liradan 2 bin 900 liraya düştü. Yapılan indirimin piyasaya yansımasıy­la tüm sektörün benzer hassasiyet­i göstermesi­ni bekliyoruz.”

Arpa ve buğdayda da kilogram başına 5 kuruş olan prim desteğini yüzde 100 artırdıkla­rının altını çizen Pakdemirli, desteğin önümüzdeki yıl 10 kuruş olarak ödeneceğin­i kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye