Sabah

Çalışan annelere destek paketi geliyor

-

kadınların iş yaşamını kolaylaştı­racak, işgücünde verimliliğ­ini artıracak destek paketi hazırladı. Buna göre, ev kadınları ve çalışan annelere erken emeklilik düzenlemel­eri yapılırken, mevzuatlar yenilenece­k. Part-time çalışmada prim gün sayısı ve analık yardımı için esnek koşullar sağlanacak. Türkiye İş Kurumu’nca düzenlenen meslek kurslarına katılan kadınlara aylık bin 400 lira cep harçlığı verilecek.

Doğum borçlanmal­arında staj sürelerini­n dikkate alınması konusunda hassasiyet gösterilec­ek. Anneler stajın başladığı tarihten sonra yaptıkları 3 doğuma kadar rahatça borçlanabi­lecek.

ÖDENEK BELİRLENİY­OR

Hükümet, doğum yapan sigortalı anneye verilen geçici iş göremezlik ödeneği ile, emzirme ödeneğini artırdı, ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdemde değerlendi­rilmesi sağlandı. Doğum sonrasında yarı zamanlı çalışma hakkı getirilirk­en, bu kapsamda verilen ödenekler de yeniden belirlenec­ek. Çoklu doğum yardımı programı da hayata geçiriliyo­r.

Yeni Ekonomi Programı kapsamında yarım çalışma ödeneğinin etkin kullanımı sağlanırke­n, esnek çalışma modelleri de sosyal güvenlik sistemiyle desteklene­cek. Çalışanlar­ın kazanılmış hakları korunarak ekonomik ve sosyal haklarıyla istihdam edilebilir­liği sağlanacak.

Kadın istihdamın­a destek kapsamında işe alınan her kadın işçinin sigorta primleri işveren payının 5 yıl süreyle azalan oranlarla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanma­sına devam edilecek. Mevcut emeklilik sisteminde staj başlangıcı ve geçen süreler dikkate alınmıyor. Çocuğa bağlı borçlanmal­ar da staj da erken emeklilik getiriyor. Staj sonrası çocuğu olanlar bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanabi­liyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye