Sabah

Kafkas koridorund­a küresel gelecek

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Kerem ALKİN Tasarım: 6HoLO KA<A

TBatı’ya güçlü bir enerji, ulaşım, lojistik ve turizmhizm­etler işbirliği ağı oluşturulm­ası adına kritik önem arz ettiği küresel güç merkezleri­nin de gözünden kaçmıyor.

Üstelik, üç ülke arasında ekonomi ve ticaret diplomasis­i alanında gelişen ve perçinlene­n stratejik işbirliği, Türkiye’nin kavşak ülke konumu itibariyle, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler açısından, bu koridorun EKONOMİ-POLİTİK Romanya,

Bulgarista­n, Polonya, Yunanistan, Baltık Cumhuriyet­leri üzerinden Atlantik’e, geleceğin Irak’ı, Suriye’si, Kıbrıs’ı üzerinden Afrika’ya ulaşacak yönünü öne çıkarıyor.

Kafkasya’da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında ekonomik- siyasiaske­ri alandaki işbirliğin­in yanı sıra, bilgi gücüne dayalı, küresel ölçekte internet ağı beraberliğ­i, bilgi ekonomisi beraberliğ­i boyutuyla da çok önemli projelerin yürütülebi­leceği göz ardı edilmemeli. Bu nedenle, üç ülke arasındaki derinleşti­rilecek işbirliği imkânları ve etkili projeler, küresel ekonomi-politik ve buna bağlı olarak küresel ticaret koridorlar­ı yeniden şekillenir­ken, hiç şüphesiz, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın müzakere masasında elini olağanüstü güçlendire­cektir. Azerbaycan, TürkiyeRus­ya ilişkileri­nin hızla derinleşti­ği bu süreçte, Kafkasya’nın geleceği için, Dağlık Karabağ’ın çözülmesi konusunda umutlu. ‘Medeniyet Diplomasis­i’ başarımız bu konuyu da çözecektir. ürkiye, 10 yıldır, ‘0edeniyet Diplomasis­i’ doğrultusu­nda, Kafkasya, %alkanlar, Ortadoğu, Orta Asya, Körfez %ölgesi ve Afrika’da hayli yoğun bir ekonomi-ticaret diplomasis­i yürütüyor. SSCB sonrası, Kafkasya ‘Asimetrik Düzen’in merkezi Atlantik ile Asya-Pasifik arasında, yeniden şekillenme sürecindek­i küresel ekonomi-politik ve yeni ©çok kutuplu’ dünyanın en stratejik coğrafyala­rından, kavşak noktaların­dan biri haline geldi. Bölge ülkeleri açısından, Asya-Pasifik’ten Atlantik’e doğru yeniden şekillenec­ek küresel ticarette, yeni ticaret koridorlar­ının Hazar’ın güneyinden mi, ortasından mı, kuzeyinden mi geçeceği ve oluşacak katma değerin nasıl paylaşılac­ağı, ülkeler ve ittifaklar arasında tartışma ve arayışları da alevlendir­iyor.

Stratejik Düşünce Enstitüsü 6D( , Türk Tarih Kurumu TTK işbirliği ve Azerbaycan AMİA Tarih Enstitüsü’nün desteğiyle, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşe­n “Kafkaslar Tarih, Çağdaş Devir, *elecek¨ Kongresi’nde, Türkiye ve Azerbaycan başta olmak üzere 8 ülkeden yaklaşık 290 akademisye­n, siyasetçi, diplomat, asker, işadamı, gazeteci ve uzman bir araya geldik. Asya-Pasifik’ten gelecek yüzyıl için Avrupa ve Afrika’ya uzanacak enerji, ulaşım ve ticaret koridorlar­ına yönelik arayış ve tartışmala­r o kadar önemli ki, Azerbaycan- GürcistanT­ürkiye arasında güçlü bir işbirliğin­in, Doğu’dan

kerem.alkin#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye