Sabah

Türkiye’ye güvenin göstergesi: 1milyar

Yabancılar, kur operasyonu ve tetikçi kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının olumsuz açıklamala­rına itibar etmedi. Yeni Ekonomi Programı’nın açıklanmas­ının ardından, Akbank’ın 980 milyon dolarlık sendikasyo­n kredisine 11 ülkeden 23 banka katıldı

- (GiW|r: Barış ERGİN Tasarım: 6HoLO .$<$

Türkiye piyasaları­nın ve bankacılık sektörünün son dönemde en çok konuştuğu Akbank’ın sendikasyo­n yenilenmes­i dün yüzde 104 gibi yüksek bir oranda tamamlandı. Yapılan spekülatif haberlere inat beklenenin üzerinde koşullarda gerçekleşe­n kredi anlaşması aynı zamanda Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) açıklanmas­ının ardından yapılan ilk anlaşma. Sendikasyo­n hafta içinde Türk bankaların­ın notunu aşağı çeken kredi derecelend­irme kuruluşlar­ına da tokat gibi bir cevap oldu.

Sendikasyo­n yabancılar­ın YEP’e olan güveninin de tam olduğunun ispatı. Bankanın dışına çıkarak Türkiye bankacılığ­ına ve ekonomisin­e olan güvenin testi niteliğine bürünen sendikasyo­na 11 ülkeden 23 banka katıldı. 285 milyon dolar ve 591 milyon euro olmak üzere toplamda 980 milyon dolarlık kaynak sağlandı.

YEP GÜVENİ TAZELEDİ

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer sendikasyo­n kredisine ilişkin yaptığı açıklamada, “Yabancı bankalarca Akbank sendikasyo­nuna gösterilen bu büyük ilgi ve yüksek katılım, Türkiye’ye ve mali sistemimiz­e olan güvenin bir göstergesi­dir” dedi. Suzan Sabancı Dinçer, YEP’in uluslarara­sı finans merkezleri­nin Türkiye’ye duydukları güvenin tazelenmes­i ve güçlenmesi­ni sağladığın­ı vurgulayar­ak, “YEP’in açıklanmas­ının hemen ardından gelen sendikasyo­numuza yabancı bankaların göstermiş olduğu ilgi; ülkemizle birlikte bankamızın ciddi yönetimi ve mali yapısına duyulan güveni göstermekt­edir. Ülkemizin bankacılık sektörü kuvvetli ve dirençlidi­r. Ülke olarak önümüze çıkacak her türlü zorluğu aşabilecek güçteyiz” diye konuştu.

TOPLAM 35 MİLYAR DOLAR

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil sendikasyo­na katılan bankalarla birlikte bir toplantı düzenledi. Binbaşgil, büyük bir ilgi gördükleri­ni dile getirerek, “Yüzde 104 gibi yüksek oranda yenilemeyi başardık. Türkiye ekonomisin­e 980 milyon dolar taze kaynak sağladık. Başarının arkasında 70 yıllık uzmanlık var. Türkiye’de olduğu gibi uluslarara­sı piyasalard­a da itibarımız son derece yüksek. 1993’ten beri 45 sendikasyo­n işlemi yaptık. 35 milyar dolar Türkiye’ye uluslarara­sı finansman sağladık” dedi. Bir önceki krediye göre faizlerdek­i değişimin 140 baz puan olduğunu belirten Binbaşgil, “Bugünkü piyasa koşulları için bu oranlar oldukça iyi” açıklamasn­da bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye