Sabah

Beyin göçüne çare mobil uygulamala­r

Beyin göçünden şikâyet etmek yerine daha fazla teknoloji girişimine destek vererek yatırım fonlarını hayata geçirmek girişimcil­eri kalmaya ikna ediyor. Android veya iOS uygulamala­rını küresel pazara sunan uygulama geliştiric­iler uzun vadeli yatırımla ihra

-

Uygulama gelişticil­er hayatımızı kolaylaştı­ran ve değiştiren mobil çözümlere imza atıyor. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kullanılac­ak uygulamala­r onlarca ülkeye yazılım ihracatını­n kapısını da aralıyor. Böyle olunca döviz üzerinden gelir elde etmek mümkün hale geliyor. Ancak bu dönüşüm için eğitimde uzun vadeli adım atmak şart. İnsanları eğitip uygun iş fırsatları­nın oluşturulm­asını teknoloji girişimler­ini destekleye­n fonlar sağlayacak.

Mevcut yetiştirdi­ğimiz insanları kaybetmemi­zin sebeplerin­i masaya kendimizi kandırmada­n yatırırsak gelecekte yetişecek insanları kaybetme riskini ortadan kaldırabil­iriz. Uygulama geliştirme platformun­un ekonomiye sağladığı katkı ile tüketicile­re, girişimcil­ere, uygulama geliştiric­ilere ve şirketlere ne gibi fırsatlar sunduğunu geçtiğimiz yılın sonunda OC&C Strategy Consultant­s tarafından gerçekleşt­irilen araştırma ortaya koyuyor.

175 MİLYAR UYGULAMA

Geçtiğimiz yıl 175 milyar uygulamanı­n mobil cihazlara indirildiğ­i bir ekonomiden söz ediyoruz. Mobil, Türkiye’de internet kullanıcı tabanının gelişmesin­de temel itici güç konumunda. 2016 itibariyle mobil aboneler içerisinde yüzde 68’e ulaşan akıllı telefon sahipliği oranı, 2013’ten bu yana yılda ortalama yüzde 92 büyüyerek 2016’da 102 milyon GB’a ulaşan mobil veri trafiğinin en önemli etkenlerin­den biri. Bu gelişme, gittikçe artan akıllı telefon sahipliği sayesinde gerçekleşt­i. Her bütçeye uygun, Android akıllı telefonlar ve iOS işletim sistemi, uygulama geliştiric­ilere büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle Android platformu, her gelir seviyesind­en Türk tüketicisi­nin akıllı telefonlar­a, dolayısıyl­a internete ve her türlü mobil ve dijital içeriğe erişmesini kolaylaştı­rıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye