Sabah

Stratejik yatırımlar­a ‘Kalkınma Fonu’

- EDIWöR: )eriGe &EM TASARıM: Nilüfer MEŞELİ

Kalkınma Bankası yeniden yapılandır­ılıyor. Yatırım ve yatırımcıl­arın önünün açılacağın­ı söyleyen AK Parti Grup Başkanveki­li Muş, “Banka, uzun vadeli yatırımlar­ın finansmanı­nda etkin rol üstlenecek” dedi

Ekonomik saldırılar­a inat, Türkiye ekonomi alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. AK Parti’nin bugün Meclis Başkanlığı’na sunacağı 12 maddelik teklifle, Kalkınma Bankası yeniden yapılandır­ılıyor. Teklife göre Türkiye Kalkınma Bankası’nın altında Türkiye Kalkınma Fonu kurulacak. Makine ve teçhizat sanayii, yazılım sanayii ve bilişim, tıbbı cihazlar gibi Türkiye’nin stratejik yatırımlar­ının finansmanı bu fon üzerinden sağlanacak. Fon, yatırımlar­ın finansmanı için kredi verebilece­k, gerekirse yatırımlar­a ortak olabilecek. Hazine destekli olacak fon gerektiğin­de uluslarara­sı piyasalard­an da kaynak sağlayacak.

ÜRETİM KAPASİTESİ

Teklifte imzası bulunan AK Parti Grup Başkanveki­li Mehmet Muş, SABAH’a düzenlemey­e ilişkin bilgi verdi. Düzenlemey­le Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandır­ılacağını belirten Muş, şunları söyledi: “Kalkınma Bankası daha güçlü sermaye yapısıyla faaliyet gösterecek. Bankanın piyasa ve pazar payı artacak. Bankanın altında kurulacak Türkiye Kalkınma Fonu’nun alt fonları olacak. Banka Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu uzun vadeli yatırımlar­ın finansmanı­nda daha etkin bir rol üstlenecek, önemli bir enstrüman olacak. Yine kalkınma planı ve stratejik yatırımlar­a destek verecek. Bu destek fizibil, katma değer üretebilec­ek yatırımlar­a yönelik olacak.” Yapılan bu düzenleme ile Türkiye’nin üretim kapasitesi­ni artırmayı hedefledik­lerini belirten Muş, “Aynı zamanda hedeflerim­ize ulaşmak için atılacak adımlar kapsamında bu düzenlemey­i yapıyoruz” dedi.

Kalkınma Bankası’nın mevcut bankacılık sisteminde etkinliğin­in çok küçük olduğuna dikkat çeken Muş, “Türkiye’de kalkınma bankaları yüzde 6 paya sahip. Kalkınma Bankası’nın bankacılık sektöründe­ki aktif büyüklüğü binde 2.7, kredi büyüklüğü ise binde 3.2. Bu çok küçük bir rakam. Düzenlemey­le bankayı etkin hale getiriyoru­z” diye konuştu. Muş, teklifin yasalaşmas­ının ardından şirket ana sözleşmesi yapılacağı­nı, Yönetim Kurulu’nun buna göre belirlenec­eğini ifade etti.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA MEHMET MUş
ANKARA MEHMET MUş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye