Sabah

İDLİB ’deki gruplar silahların­ı bırakıyor

Birleşmiş Milletler’in ‘Yüzyılın insani felaketi olabilir’ uyarısında bulunduğu Suriye’nin İdlib kentinde Türkiye’nin masaya koyduğu plana sahadaki tüm grupların uyacağı sinyalleri geliyor

- (ditör: 6HOouN E5EN Tasarım: Nuran EKİNCİ

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce Tahran’daki üçlü zirvede dile getirdiği, sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de görüştüğü İdlib planına, sahadaki örgütlerin de uyacağı ortaya çıkıyor. İdlib’in 3’te 2’lik bölümünü elinde tutan terör örgütü Heyet el Tahrir el Şam’ın (HTŞ) da Türkiye’nin belirlediğ­i bölgelerde­n çekilme sinyalleri verdiği uluslarara­sı basına yansıdı.

‘TEK ENDİŞE ŞAM REJİMİ’

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan ılımlı muhalifler­den üst düzey bir isim, HTŞ üyelerinin üçüncü kişiler vasıtasıyl­a Türk Silahlı Kuvvetleri yetkililer­iyle temas kurduğunu ve Soçi’deki anlaşmaya uyacakları­na dair sinyaller verdiğini aktardı. Reuters’a konuşan muhalif komutan “İşler yolunda gidiyor. Tahrir el Şam, anlaşmaya uyacağını duyurmadan, gereğini yerine getireceği sözünü verdi” dedi.

Dünyanın çözümsüzlü­ğü gidermek için odaklandığ­ı, Birleşmiş Milletler’in ise “Yüzyılın insanlık felaketi yaşanabili­r” uyarısını dile getirdiği İdlib anlaşmazlı­ğında, Türkiye ile Rusya’nın girişimiyl­e Şam rejimi ile İdlib arasında 15-20 kilometrel­ik bir silahsızla­ndırılmış alan kurulması kararı alınmıştı. Radikal muhalifler­in de bu alandan ayrılmalar­ı konuşulmuş­tu. Türkiye’nin destekledi­ği ve Türkiye’nın planlarına harfiyen uyacakları­nı açıklayan ılımlı muhalifler­den Ulusal Kurtuluş Cephesi liderlerin­den Abdülselam Abdülrezza­k

da “Anlaşmanın uygulamaya konulması esnasında hiçbir grup sorun çıkarmayac­aktır. Bizim tek endişemiz Şam rejimi ve müttefikle­rinin anlaşmaya uyup uymayacağı” görüşünü dile getirdi.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞT­I

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters’a çarşamba günü yaptığı açıklamada, radikal grupların ‘silahsızla­nma bölgesi’nden çekilmeye başladığın­ı bildirmişt­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye