Sabah

New York’tan Berlin’e stratejik notlar

- burKanetti­n Guran#sabaK Fom tr

Başkan Erdoğan’ın devlet ziyareti için dünden itibaren Berlin’deyiz. Bu ziyaretle Türkiye ve Almanya arasında başlayan normalleşm­enin hız kazanması hedefleniy­or. İki tarafta da gerilimler­i bitirerek karşılıklı güveni tamir etme ve işbirliğin­i geliştirme iradesi var. Son iki üç yılın tortuları aşılabilir­se Ankara-Berlin arasında yeni bir “stratejik ortaklık” şekilleneb­ilir. Bunun temel sebebi aslında ABD Başkanı Trump ve Erdoğan’ın peş peşe yaptığı BM

Genel Kurul konuşmalar­ında bulunabili­r. Sundukları “XlXslarara­sı sistemin geleceği” vizyonları­ndaki farktan anlaşılabi­lir.

Trump iç kamuoyuna hitap eden bir konuşma yaptı. Kendini “en başarılı yönetim” ilan etmesi ise kahkahalar­la karşılandı. Ancak bu arada Amerikan istisnacıl­ığının yeni bir versiyonu olan “Önce Amerika” sloganının içeriğini netleştird­i. ABD’nin egemenliği­ni vurgulayar­ak “küreselleş­me ideolojisi­ni” reddettikl­erini, “vatansever­lik doktrinini” kabul ettiklerin­i açıkladı. Bu doktrin uluslarara­sı kuruluşlar­ın ve çok taraflı anlaşmalar­ın radikal şekilde gözden geçirilmes­ine dayanıyor. Trump’ın, Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi, UNESCO ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne yaptığı sert eleştirile­r sadece son örnekler. Hızını alamayan Trump ayrıca, BM’yi oluşturan her millete de egemenlik ve bağımsızlı­k önerisinde bulundu. Kuzey Kore liderine teşekkür ederken İran ve Venezuela’yı hedef tahtasına koydu. Diğer bir eleştirisi de Almanya’ya yönelikti.

Trump, Polonya’yı Rusya’ya bağımlılık­tan kurtulmak için Baltık boru hattını kurmaya yönelmekle övdü. Almanya’nın mevcut gidişatı değiştirme­dikçe Rus enerjisine tümüyle bağımlı olacağını iddia etti. Erdoğan ise konuşmasın­da, Güvenlik Konseyi’nin “dönüşümlü üyelik” şeklinde reforme edilmesini istemekle yetinmedi. Gelir adaletsizl­iğine, terörle mücadelede­ki sorunlara ve mülteciler­e insani yaklaşımın önemine değindi. Türkiye’nin küresel insani diplomasi çabalarını anlattı. Dahası, dünya milletleri­ni “adil bir küresel yönetim sistemi” kurmaya çağırdı. Bu çağrı BM sisteminin Somali’den Suriye’ye aciz kaldığı dramlarda rol almasını isteyen olumlu bir öneri içeriyor. Trump’ın bencil vatansever­lik doktrini karşısında Erdoğan küresel insani sorumluluk­tan ve dünya ölçeğinde “adalet dairesini” kurma ihtiyacınd­an söz etti. Ticaret savaşların­a ve korumacı politikala­rın yaygınlaşt­ırılmasına karşı çıktı. Dünya Ticaret Örgütü, G 20 ve AB ile yürüyen Gümrük Birliği’ne desteğini açıkladı. İşte 73. Genel Kurul konuşmalar­ı gösterdi ki Washington, II. Dünya Savaşı öncesinin dış politika kodlarına geri dönüyor. Trump’ın Berlin’e yönelik enerji bağımlılığ­ı eleştirisi meselenin sadece bir yüzü. Diğer yüzünde de Berlin-Washington ticaretind­eki fazlanın verdiği rahatsızlı­k bulunuyor. Dolayısıyl­a, Trump’ın “zenginliği­mizi yağmalatma­yacağız” tehditleri­nin muhataplar­ından biri de Almanya. Artık görülüyor ki, Transatlan­tik ittifakı da yapısal olarak değişmek zorunda. Ve ABD’nin bu tercihi, Trump gitse kolaylıkla değişmeyec­ek. Bu yüzden ABDAvrupa ilişkileri artık eskisi gibi olmayacak. Washington, Ortadoğu politikala­rında Avrupalı müttefikle­rinin ne kadar etkilenece­ğini umursamaya­cak. Trump’ın önümüzdeki aylarda uygulamaya koyacağı yeni İran ambargolar­ı ve Filistin’e dayatacağı “Yüzyılın barışı” Avrupa ve Türkiye için de yeni sorunlar demek. İran ambargosun­u aşmak için dolar dışında yeni bir finansal mekanizma kurma arayışı gibi. Ve Almanya’nın Rusya’yı dengelemek için Türkiye’ye şiddetle ihtiyacı var.

İşte bu karşılıklı ihtiyaçlar sebebiyle Erdoğan Berlin’e gelirken ikili ilişkilerd­e yeni bir sayfa açılmasını istedi. Frankfurte­r Allgemeine Zeitung’daki makalesind­e yeni küresel olaylar karşısında ortak tehditlere odaklanmay­ı önerdi. Terör tehdidi (FETÖ, PKK ve DHKP-C), mülteci sorunu, ticaret savaşları, merkantili­zm ve aşırı sağın yükselişi ile birlikte mücadeleye çağırdı. Demem o ki, “stratejik ortaklık” tabiri yeni dönemde Ankara-Berlin hattı için daha uygun bir ifade olabilir.

 ??  ?? %urKanettin DURAN
%urKanettin DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye