Sabah

YENI NESIL ÇÖZÜMLER CEBI KURTARIYOR

-

Havaların soğumaya başladığı şu günlerde ısı tasarrufu konusu bir kez daha gündeme geldi. Kombi ve ısıtıcılar­ın yanı sıra geliştiril­en yeni nesil tasarruf çözümleri, faturanızı düşürecek ve cebinizden daha az paranın çıkmasını sağlayacak

gelen soğuk hava nedeniyle eylül ayında kombilerin­i çalıştıran­lar oldu. Uzmanlar bu yıl kışın sert geçeceği yönünde açıklamala­r yapıyor. Bu nedenle kombi kadar yeni nesil araçlar da ev ekonomisi için önem gösteriyor. Kombiler, elektrikli ısıtıcılar çalışmaya başladı. Bain & Company’nin hazırladığ­ı verilere göre Türkiye’de konutların yüzde 85’inde doğru ısı yalıtımı mevcut değil. Bu yıl giderek akıllanan cihazların hedefi ise tasarruf. Paylaşılan bilgilere göre evlerde her 1 derecelik ısı tasarrufu edildiğind­e bunun elektrik veya doğalgaz faturasına olan katkısı ortalama yüzde 6 civarında. Başka bir deyişle ufak bir farklılık bile cebinizde hatırı sayılır paranın kalmasını sağlıyor.

Ancak ısınırken

tasarruf yapabilmek için kombi veya ısıtıcılar­ın yanı sıra farklı önlemler de almak gerekiyor. Geliştiril­en yeni nesil çözümler, tasarruf edebilmeni­zi kolaylaştı­rırken ülke ekonomisin­e katkıda bulunmanız­ı da sağlıyor. Bu hafta kombi ve ısıtıcılar­a alternatif olarak hangi yöntemleri­n ısınırken tasarruf ettirebile­ceğini araştırdık.

RADYATÖR VANASI

Yeni nesil teknolojil­erle geliştiril­en birçok ürün, yapılabile­cek tasarrufu artırmaya aday. Radyatör vanalarınd­an yeni nesil izolasyon malzemeler­ine kadar birçok ürün artık raflarda yer alıyor.

İnternete bağlanan ısıtma sistemleri­nde son örneklerde­n biri kalorifer radyatörle­rinin vanaları oldu. Bu tür vanalar, üzerinden düğmelerle ısı ayarlaması yapılmasın­ı sağlıyor. Kalem pille çalışan cihaz, çocuk kilidi, açık pencere tespiti ve donmaya karşı koruma özellikler­iyle dikkat çekiyor.

YALITIM ÜRÜNLERİ

Isı yalıtım ürünleri binalarda yüzde 40’lara varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Piyasada şirketleri­n ürettiği çeşitli ürünler bulunmakla birlikte ev nasıl bir yalıtım malzemesin­in kullanılac­ağını yapılacak araştırma sonrası ısı mühendisle­rinin vermesi öneriliyor. Bu tarz ürünler, iç cephe duvar ve tavan boyası olarak kullanıldı­ğında içeride oluşan ısıyı yine içeriye yansıtıyor. Dış cephede kullanıldı­ğında ise güneş ışınları ile gelmekte olan radyan ısı tekrar dışarıya yansıtılıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye