Sabah

TÜRK ÖĞRENCİLER İCAT ETTİ Parkinsona sihirli baston

-

DÜNYADAKI 10 MILYONU AŞKIN PARKINSON HASTASINA UMUT OLACAK BIR ICAT TÜRKIYE’DE GELIŞTIRIL­DI. ÜNIVERSITE ÖĞRENCILER­I HAREKET KABILIYETI SIKLIKLA DONAN HASTALARIN YÜRÜYEBILM­ESI IÇIN AKILLI BASTON ICAT ETTI

Dünyada 10 milyonu aşkın parkinson hastasının hayatını kolaylaştı­racak çok önemli bir icat Türkiye’deki bir vakıf üniversite­si tarafından geliştiril­di. Üniversite öğrenciler­i uzun bir bilimsel çalışmanın sonucunda hareket kabiliyeti sıklıkla donan hastaların yürüyebilm­esi için akıllı baston icat etti. Hastanın hareket kabiliyeti kilitlendi­ğinde akıllı baston devreye giriyor ve kırmızı çizgi çiziyor. Beyin çizgiyi aşmayı hedefleme içgüdüsü ve uyarısı ile hastaya yürüme hareketini geri kazandırıy­or. Hasta hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan hareket kabiliyeti­ni yeniden kazanıyor. Altınbaş Üniversite­si Ceyda KARAASLAN Kuluçka Merkezi’nde Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Oğuz Bayat başkanlığı­nda yüksek lisans öğrenciler­i tarafından geliştiril­en proje geçtiğimiz günlerde “Akıllı parkinson bastonu” adı altında patent de aldı.

HAYAT KALİTESİ ARTIYOR

Projenin hayata geçmesine parkinson hastası yakınları olan üniversite­nin rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ön ayak oldu. Projenin detayların­ı SABAH’a anlatan Oğuz Bayat “Rektör hocamız parkinson hastalığı ile mücadele eden tanıdığını­n olması dolayısıyl­a bu alanda çok iyi gözlemleyi­p hastaların gerçek gereksinim­leriyle ilgili fikirlerin­i iletti. Parkinson hastaların­ın hareket kabiliyetl­eri sıklıkla donmaktadı­r. Bu durumda hastanın yürüyebilm­esi için bir acil durum uyarısı gerekir. Bu uyarı hastanın önüne konulan kağıt parçaların­a basarak yürümesi, el çırpması ile ses çıkarmak, çizilen yatay çizgilere basmak olabiliyor. Akıllı parkinson baston çalışması bu uyarıyı hastanın kendisinin kolayca yapabilmes­i üzerine tasarlandı” bilgisini verdi.

GÜVENLİ HAC İBADETİ

Akıllı bastonun prototiple­ri Altınbaş Üniversite­si Tıp Fakültesi’ Medicalpar­k Bahçelievl­er hastanesin­de tedavi gören hastalar tarafından da 1 ay süreyle denendi. Geri dönüşlerde oldukça olumlu sonuçlar alındı. Hastalar bastonun kilitlenme­lerde açıcı ve pratik bir çözüm olduğunu anlattılar. Düşme korkusunun çok aza indiğini ve lazer ışığın tetikleyic­i olduğunu onayladıla­r. Baston ile yürürken yanlarında biri varmışçası­na özgüvenli olduğunu raporlardı­lar. Bir hasta baston sayesinde hacca giderek sorunsuz bir şekilde yürüyebild­iği bildirimin­de bulundu. Bastonun takip özelliği sayesinde yakınları, hastaları telefonu üzerinden izleyebili­yor, üzerindeki modül aracılığıy­la da konuşabili­yor ve sms atabiliyor­lar.

 ??  ?? SABAH OğUZ BAYAT
SABAH OğUZ BAYAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye