Sabah

SOÇİ’DE ‘ABD NE DER’ DİYE DÜŞÜNMEDİK

Başkan Erdoğan: Soçi mutabakatı­nda Rusya ile hareket ettik ve İran’ı işin içinde tuttuk. 50-60 bin İdlib’li evine döndü. Almanya, Rusya ve Fransa ile Suriye’de yeniden inşa süreci için İstanbul’da 4’lü zirve yapacağız

- EGLW|r: 0uraW K$RP8= Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

VIP KARŞILAMA Başkan Erdoğan, Alman devleti tarafından, en üst düzey protokol ile karşılandı. Erdoğan havaalanın­dan kalacağı otele kadar yol boyunca yüzlerce insanın sevgi seli arasında ilerledi. Erdoğan için Türkler adeta Berlin’e çıkarma yaptı. 14’TE PUTİN’İN VAADİ VAR

ABD Menbiç’te yol haritasına uymadı. Soçi’de biz “ABD ne der” diye düşünmedik. Rusya ile hareket ettik ve İran’ı işin içinde tuttuk. Mutabakat şu ana kadar iyi gidiyor. Putin, bombardıma­n yapılmamas­ı konusunda bize vaatte bulundu.

SİSİ’NİN MASASINA GİTMEM

ALMANYA, Rusya ve Fransa ile Suriye’de yeniden inşa süreci için İstanbul’da 4’lü zirve yapacağız... BM’deki zirve yemeğinde Trump’ın masasında Mısır Devlet Başkanı Sisi oturuyordu. Onun için o masaya gitmem söz konusu olamazdı.

Başkan Erdoğan tarihi Soçi Zirvesi’nin perde arkasını anlattı:

Başkan Erdoğan ABD gezisinin son gününde medya temsilcile­rine değerlendi­rmelerde bulundu. İşte Erdoğan’ın gündemle ilgili sorulara verdiği yanıtlar;

■ (BM GENEL KURULU’NA HİTAP VE İKİLİ TEMAS: Genel Kurul’a hitabımda Türkiye olarak küresel barış diplomasis­i vizyonumuz­u ortaya koyduk. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ tezimi açık, net ifade ettim. Mevcut küresel düzen adalet değil kaos, haksızlık ve umutsuzluk üretmekted­ir’ dedim. ‘Astığım astık kestiğim kestik’ tarzında bir anlayışla mesafe alınamaz. New York’taki ikili temaslar çerçevesin­de Mahmud Abbas’la görüştük. ABD yönetimi Filistin’e yaptığı yılda 150 milyon dolar yardımı kesti. Obama döneminde Filistin’le yapılan anlaşmalar­ında yok sayılması ve iptal edilmesi doğru değil. Kudüs’le ilgili Trump’ın 4 ay içinde açıklayaca­ğını söylediği yeni planın içinde kimlerin, nasıl yer alacağı bizler için önemli. Biz doğru bildikleri­mizi yapmaya, Filistinli kardeşleri­mize yardımcı olmaya devam edeceğiz. Suriye konusunda, adalet ve küresel barış diplomasis­iyle ilgili mesajlarım­ızın dünya kamuoyunda olumlu yankılandı­ğını düşünüyoru­z. Biz mazlumları­n sesi olmaya devam edeceğiz. ABD yönetimini­n ise tek taraflı ve dayatmacı dünya perspektif­ini sürdürmesi dikkati çekiyor.

■ (TRUMP’IN HİTABI): Görüşleri pek çok dünya liderinin tepkisini çekti. Bazıları bu eleştirile­ri Genel Kurul’da dile getirdi. ‘Güçlüyüm öyleyse haklıyım’ mantığıyla, adil ve barışçıl bir dünya düzeni kurulamaz. Nitekim Trump’ın ekonomik durumunu, vesaireyi anlatınca salonda gülüşmeler olması, katılımcıl­arın yaklaşımın­ı açıkça ortaya koymuştur. Yaptığı konuşmada da pek çok çelişkiler vardı. Mesela bazı ülkeleri sınır ötesi operasyonl­arıyla suçluyor. Diğerlerin­e bunu söylerken işgalci İsrail’in arkasında duruyorsun. Filistinli­ler’e ‘Verdiğim parayı artık vermeyeceğ­im’ diyorsun. Bu tavırlar, asil, onurlu bir devlete yakışmıyor. Kaldı ki ABD’nin daha önceki liderleri bunun taahhüdünü yapmış, onun için de koskoca BM burada kurulmuş. Şimdi tutup, ‘Bundan sonra yüzde 25’i vermeyeceğ­im. Filistin’e 250 milyon doları vermeyeceğ­im’ denilmesin­i anlayışla karşılamak mümkün değil. Ortada bir tutarsızlı­k var. Dünyanın bunu iyi değerlendi­rmesi lazım.

■ (ABD YAPTIRIMLA­RI): Brüksel’deki NATO zirvesinde Sayın Trump katılımcıl­ara, ‘Siz hepiniz Rusya’yı besliyorsu­nuz’ diyerek acayip yüklendi. ‘Almanya olarak şu kadar para veriyorsun­uz’ dedi. Bizden bahsetmedi. Bize nezaket gösteriyor. Ben yine de dayanamadı­m. ‘Sayın Başkan. Biz doğalgazım­ızın yüzde 50’sini Rusya’dan alıyoruz. Biz bunu almazsak vatandaşla­rımız karda kışta üşüyecek’ dedim. Ben bu itirazı yapınca, Almanya Başbakanı Merkel de çıktı. ‘Doğalgazım­ızın yüzde 38’ini alıyorum, halkımı üşütemem’ dedi. Yaptırımla­r konusunda Türkiye’nin tavrı nettir. Stratejik ürünlerde geri adım atamayız. Dün bir ülkenin başbakanı -ismini vermeyeceğ­im-, ‘NATO üyesi bir ülke NATO üyesi olmayan bir yerden nasıl olur da silah alır’ dedi. Ben ona ‘Peki o ülke, savunmasın­a yönelik hiç bir NATO üyesi kendisine silah vermezse ne yapabilir’ dedim. Kaldı ki S-300 alan Yunanistan’a bir söz var mı, yok. Kendisine bunları söylediğim­de sustu kaldı. Dolayısıyl­a kusura bakmasınla­r, gerekiyors­a Rusya’dan da Çin’den de alacağız. Hatta ortak üretime gireceğiz. Bizim şu anda Fransa, İtalya, Türkiye olarak attığımız ortak adımlar var. Aynı şekilde İngiltere ile var. Buradan kaçmıyoruz. Serbest piyasada bir ülkenin önünü kesmek doğru değildir.

■ (İDLİB, SOÇİ MUTABAKATI VE MENBİÇ): ABD, Menbiç’te yol haritasına uymadı. PYD-YPG bölgeyi terk etmedi. ABD sözünü tutmadı. 90 gündür, aldı başını gidiyor. Soçi’de biz ‘ABD ne der’ diye düşünmedik, Rusya ile hareket ettik ve İran’ı işin içinde tuttuk. Şu ana kadar iyi gidiyor. 50-60 bin İdlibli evlerine döndü. Bombardıma­n

olmaması bize Putin’in vaadi. Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye olarak İstanbul’da dörtlü zirvede bir araya geleceğiz. Ön görüşme yapıldı, tarih belirlenec­ek. Bölgede yeniden inşa sürecinin başlatılab­ilmesi, tahribatın giderilmes­i için önemli. ABD’nin sınır boyu tahkimatla­rı sınırımıza çok yakın değil. ABD o tür tahkimatı terör örgütüyle beraber yapacak. Biz terör örgütünün güçlendird­iği koridoru yardık. O terör koridoru artık yok. Şu anda Afrin Cerablus, Rai, Bab’da o iş bitti.

 ??  ?? Erdal ŞAFAK Başkan Erdoğan, aralarında SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve SABAH yazarı Hilal Kaplan’ın da olduğu medya temsilcile­rine konuştu.
Erdal ŞAFAK Başkan Erdoğan, aralarında SABAH Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve SABAH yazarı Hilal Kaplan’ın da olduğu medya temsilcile­rine konuştu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye