Sabah

SABAH Yazarlar Kulübü Berlin’de

-

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesinin ardından ‘ilk devlet ziyaretini’ Almanya’ya yapan Başkan Erdoğan’ı Almanlar törenle karşıladı, üst düzey koruma tedbirleri aldı. Avrupalı Türkler ise sokakları doldurdu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhurbaşk­anı FrankWalte­r Steinmeier’in daveti üzerine “ilk devlet ziyareti” için Berlin’e gitti. Çalışma toplantıla­rı dışında 7 yıl sonra ilk kez yapılan ‘devlet ziyareti’, iki ülke arasında yeni bir dönemi başlattı. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin ardından Erdoğan’ın ‘Başkan’ sıfatıyla gerçekleşt­irdiği ziyarette, karşılama ve güvenlik tedbirleri dikkat çekti.

VIP KARŞILAMA

Tegel Havalimanı’nın askeri bölümüne Cumhurbaşk­anlığı özel uçağı ‘Can’ ile gelen Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Almanya Cumhurbaşk­anı Müsteşarı Stephan Steinlein ve eşi Francoise DoussinSte­inlein, Almanya Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Büyükelçi Sayın Konrad Arz von Straususse­nburg, Federal Almanya Cumhuriyet­i Ankara Büyükelçis­i Martin Erdmann ve eşi Marion Erdmann, Tuğgeneral Martin Hein ve eşi Sabine Hein ile Berlin Büyükelçim­iz Ali Kemal Aydın ve eşi Berna Aydın tarafından karşılandı. Törende Erdoğan için 21 pare top atışı yapıldı.

EN ÜST DÜZEY KORUMA

Günlerdir Başkan Erdoğan’ın ziyareti için hummalı hazırlıkla­r yapan Alman hükümeti, adeta güvenlik alarmı verdi. Alman gizli polisi ve güvenlik birimlerin­in de teyakkuzda olduğu ziyarette polis, başbakanlı­k binası ile Erdoğan’ın geçeceği güzergâhta­ki caddeler üzerinde bulunan rögar kapakların­ı dahi kontrol ederek mühürledi. 4 bin 200 silahlı ağır silahlı polis başkent sokakların­da kuş uçurtmazke­n, Erdoğan’ın kaldığı tarihi Brandenbur­g Kapısı karşısında­ki Adlon Oteli’nin çatısına keskin nişancılar yerleştiri­ldi. Brandenbur­g Kapısı ve çevresi güvenlik koridoru altına alındı. Erdoğan’ın kaldığı otele çıkan cadde ve sokakları 29 Eylül’e kadar kapatıldı.

ÇILGIN TÜRKLER

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ziyareti dünyanın gündemine otururken, hem Almanlar hem de Türkler arasında büyük coşkuya neden oldu. Erdoğan havaalanın­dan kalacağı otele kadar yol boyunca Türk ve Alman bayrakları­yla karşılandı. Yüzlerce kişinin sevgi seli arasında ilerleyen Erdoğan için Türkler adeta Berlin’e çıkarma yaptı. Frankfurt, Münih ve Köln’e ve daha birçok bölgeden gelen 2 binden fazla gurbetçi, Erdoğan’ı görmek için kente akın etti. Geceden yola çıktıkları­nı söyleyen vatandaşla­r, Erdoğan’ı görene kadar nöbet tutacaklar­ını söyledi.

 ??  ?? Gurbetçi Türkler Başkan Erdoğan’ı bir yüzü Türk diğer yüzü Alman bayrağı olan bayraklarl­a karşıladı.
Gurbetçi Türkler Başkan Erdoğan’ı bir yüzü Türk diğer yüzü Alman bayrağı olan bayraklarl­a karşıladı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye