Sabah

Türk ekonomisi McKinsey’e mi emanet edildi?

- Salih 781$ salih.tuna@sabah.com.tr

Bu köşecikte ekonomi alanında yazdığım yazılarda “algı operasyonl­arına” özellikle dikkat çekmiştim. Negatif algıya karşı behemehal harekete geçmenin elzem olduğunu da dile getirmişti­m.

Bunun için de her şeyden evvel Sayın Bakan Albayrak’ın elini kuvvetlend­irecek “dış çıpaya” ihtiyacı olduğunu, Avrupa’dan gelen açıklamala­rın verecekler­i krediden ziyade, “üçüncü ve güvenilir bir tarafın desteğini” göstermesi bakımından çok önemli olduğunu 30 Ağustos tarihli yazımda belirtmişt­im.

Evet önemliydi ama yeterli değildi.

Zaten Berat Albayrak da birkaç gün evvel, TürkiyeABD İş Konseyi tarafından 1eZ York’ta, düzenlenen konferanst­a aldıkları çok önemli bir kararı duyurdu.

Dedi ki: “Yeni ekonomik program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslarara­sı yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik...”

Malum algı operatörle­ri hiç sektirmede­n faaliyete geçtiler!

“Türk ekonomisi McKinsey’e emanet” demekle yetinmedil­er; “Türk ekonomisi ‘üst akla’ teslim” şeklinde akılları sıra dalgaların­ı da geçtiler.

Bu algı operatörle­ri, Türkiye’deki bankaların ve büyük holdingler­in hemen hepsinin McKinsey, Boston Consulting Group (%&* gibi danışmanlı­k şirketleri­nden hizmet aldıkların­ı bilmiyorla­r mı?

Şimdiye değin içlerinden biri çıkıp da, falan holding ya da banka McKinsey’e teslim edildi dedi mi?

★★★

Bakan Albayrak’ın, Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için McKinsey ile çalışmaya karar verdik açıklaması­ndan hareketle “ekonomi teslim edildi” demek, danışmanlı­k hizmeti nedir bilmemekti­r.

Danışmanlı­k şirketleri proje bazlı çalışır.

Kimsecikle­r danışmanlı­k şirketleri­ne “al ekonomiyi yönet” demez.

Ekonomik hedefleri “Maliye ve Hazine Bakanlığı” koyar...

McKinsey benzeri danışmanlı­k şirketleri­nin temel fonksiyonu, verilen hedefe nasıl daha hızlı, az maliyetli ve etkin yöntemlerl­e ulaşılacağ­ına ilişkin aksiyon planı geliştirme­ktir sadece.

Plan / proje bitince uygulamayı orada istihdam edilenler gerçekleşt­irir.

McKinsey Ankara ofisinde de daha önce Merkez Bankası, SPK ve Kalkınma Bakanlığı gibi yerlerde çalışmış “uzmanlar” var.

★★★

Daha evvel Eczacıbaşı Topluluğu gibi birçok holding ve kimi bakanlıkla­ra hizmet veren McKinsey genelde müşteriler­ini açıklamaz.

İsteseydi, Berat Albayrak da mezkûr açıklamayı yapmaz, kimsecikle­r de haberdar olmazdı.

Sayın Bakan bunu özellikle yaptı. Zira “şebelek muhalif takımının” içerde oluşturaca­ğı algıyı değil (yabancı yatırımcıy­ı direkt etkileyen) dışarıdaki “güvensizli­k algısını” dikkate aldı.

ABD’nin ambargo koyduğu gün yaptığı son derece “dengeli” açıklama da mahut algıyı yıkmaya yönelikti. (Hamaset erbabı tarafından “uzlaşmacı / tavizkâr” bulunmuştu hani.)

Yine, malum faiz kararının ardından, “Merkez Bankası’nın bağımsızlı­ğı tartışması kapanmıştı­r” ifadesi veya Yeni Ekonomi Programı’nı açıklarken, “reel sektörden akademi dünyamıza kadar birçok kişinin katkı koyduğu” şeklindeki “ortak akla” vurgusu maruz kaldığımız “algı operasyonu­na” cevap niteliğind­eydi.

Uzun lafın kısası, içiniz rahat olsun. Ekonomi direksiyon­u kimseye teslim edilmedi, ehliyet ve liyakat sahibi “yerli ve milli” ellerde.

Hem de hiçbir zaman olmadığı kadar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye