Sabah

Küçük esnafa büyük kolaylık

.5 milyon esnafa korXma geldi. Meslek odalarınca fiyatları tarifeye bağlanan malların satışında üretici firmalara ödeme azami fiyatın yüzde 85’inden az olamayacak

- (GLW|r: Barış ERGİN Tasarım: SHoLO .AYA

Hükümet, küçük ticari işletmeler ile 2.5 milyon esnafı büyük ve zincir mağazalar, bayiler ve özel yetkili işletmeler­in piyasadaki hâkim pozisyonun­a karşı korumaya aldı. Meslek odalarınca fiyatları tarifeye bağlanan malları satışa sunan büyük ve zincir mağazalar, bayi ve özel yetkili işletmeler­ce üretici firmalara yapacaklar­ı ödeme azami fiyatın yüzde 85’inden az olmayacak. Böylece, zincir mağazaları­n üreticiden toplu alım gerekçesiy­le daha düşük fiyattan alım yaparak esnafı zorda bırakması önlenecek. +a]al ATEŞ

KÜdÜK/ER KOR818YOR

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette uygulanan ilke ve kurallara ilişkin yönetmelik­te önemli bir değişiklik yaptı. Buna göre, meslek odalarınca (ticaret odası, ticaret ve sanayi odası ve esnaf odası) fiyatları tarifeye bağlanan malları satışa sunan mağazalar, bayiler tarafından üretici ve tedarikçiy­e birim miktar başına yapılacak ödemenin, tarifedeki azami fiyatın yüzde 85’inden az olmaması hükme bağlandı. Yapılan değişiklik­le büyük ve zincir mağazaları­n, bayilerin piyasadaki hâkim pozisyonu üretici ve tedarikçi niteliğind­eki küçük işletme ve esnaf aleyhine kullanması­nın önüne geçilecek.

Düzenleme, üretici ve tedarikçil­erin sektörde etkin ve sürdürüleb­ilir rekabet ortamında faaliyette bulunmasın­a katkı sağlayacak. Uygulamaya göre, büyük ölçekte faaliyet gösteren bir işletme tarifede azami fiyatı 1 TL olarak belirlenen bir malı temin ederken, büyük miktarda alım yapsa dahi üretici veya tedarikçis­ine 85 kuruştan daha az ödeme yapmayacak.

(snaf ve 6anatkârla­r K onfederasy­onu T(6K Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan düzenleme ile esnafın haklarının korunduğun­u belirterek, haksız rekabetin ortadan kalktığını söyledi. Palandöken, “Böylece esnaf da zarar etmeyecek. 1 liralık ekmekte üreticiye yapılan ödeme 85 kuruşun altına düşemeyece­k. Böylece o işletme daha çok sattığı için daha çok kâr elde edemeyecek. Zincir mağazalar esnafı rekabete zorlayamay­acak” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A1KARA
A1KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye