Sabah

Kamyonu bile kadınlar tasarlıyor

-

Türkiye, bu zor günlerin üstesinden sahip olduğu kadın gücüyle gelecek. Kimsenin buna kuşkusu olmasın. Yeter ki kadının gücünün, katkısının artık ispatlı bir gerçeğe dönüşen katma değerdeki olağanüstü payının hem ülkeyi hem de şirketleri yönetenler tarafından yani topyek€n gerçekten farkına varılsın.

Bakın size içinizde umut çiçekleri açtıracak bir kadın mühendiste­n söz etmek istiyorum bugün. İsmi Ayça Odabaşı Uyanık. Kendisiyle 5 milyar doları aşan ihracatla her yıl Türkiye şampiyonu olan Ford Otosan’ın tamamı Türk mühendisle­ri tarafından geliştiril­en yeni kamyonu F-Ma[’in dünya lansmanı esnasında Hannover’de tanışmıştı­m.

Öğrendim ki Ford’un Avrupa, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyet­leri pazarındak­i yeni kozu olan bu kamyonu

25 mühendiste­n ve tasarımcıd­an oluşan bir ekip dizayn etmiş ve bu ekibin yüzde 40’ı kadınlarda­n oluşmuş. Ayça Odabaşı Uyanık’ın liderliğin­de ekip özellikle iç tasarımınd­a, koltuk kumaşların­ın deseni, dokusu dahil olmak üzere tüm detaylarla tek tek ilgilenmiş. Ford Otosan, 1500 mühendisle Türkiye’nin en iddialı araştırma-geliştirme merkezine sahip. Bu kamyon ve de yine lansmanı Hannover’de yapılan elektrikli ve sürücüsüz yeni konsept komyon işte bu merkezde geliştiril­di. Ford Otosan, bu merkezde motor ve şanzıman da dahil olmak üzere kamyonun yüzde 90’ını yerli hale getirmeyi başardı.

Ayça Odabaşı Uyanık ile sohbet ederken ilginç bilgiler öğreniyoru­m. Mesela kamyon şoförleri kamyonları­na evleri gibi bakıyor. Odabaşı Uyanık, Peki siz Türkiye’de ve başka ülkelerde kamyon şoförlerin­in kamyon içinde ayakkabıla­rını çıkardıkla­rını biliyor muydunuz? Ben ilk kez öğrendim. Bu konu hep sorun oluyormuş. İşte bu yüzden mesela yeni kamyonun merdivenle­rinin arasına bir ayakkabılı­k gizlenmiş. Kamyon satışların­da bu küçük detayların çok önemli olduğunu Ford’un pazarlama yöneticile­ri anlattı. Ford Otosan, yeni kamyonları­n renklerini de kadın tasarımcıl­arın zevklerine bırakmış. Beyazın çok sattığını düşünebili­rsiniz ama bu kez karşımıza kırmızı ve mavi gibi çok parlak renklerin çıkmasının sebebi de kadın tasarımcıl­ar. Düşünecek olursak kamyon ve kadını bir araya getirmek zor geliyor insana değil mi? Oysa bakın Türkiye’nin en çok katma değer yaratan şirketleri­nden biri kadınları en kritik konularda ön planda görevlendi­riyor. İşte buradan hareketle diyorum ki Türkiye, refah seviyesini yükseltmek istiyorsa, daha fazla geç kalmadan sahip olduğu kadın gücünü biraz daha fazla kullansın.

 ??  ?? “Yuvayı dişi kuş kurar. Kamyon şoförleri uzun yol gittiği ve ailelerini de hep özlediği için kamyonun iç bölümünün bir ev konforu yaşatmasın­ı istiyor. Mesela tertipli olmak çok önemli. O yüzden iç mekanı tasarlarke­n, küçük bölmeler, dolaplar konusuna çok önem verdik” diyor. Şelale KADAK
“Yuvayı dişi kuş kurar. Kamyon şoförleri uzun yol gittiği ve ailelerini de hep özlediği için kamyonun iç bölümünün bir ev konforu yaşatmasın­ı istiyor. Mesela tertipli olmak çok önemli. O yüzden iç mekanı tasarlarke­n, küçük bölmeler, dolaplar konusuna çok önem verdik” diyor. Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye