Sabah

Tek doz ilaç ihmali kalbi TEHLİKEYE ATABİLİR!

En önemli organımız olan kalbimiz, ihmale gelmez. Sürekli kullanılan kalp, tansiyon veya kan sulandırıc­ı gibi ilaçların tek dozu bile atlandığı zaman, bir anda kalp krizine sebep olabiliyor

-

Soğuk havaların kendini göstermeye başladığı şu günlerde kalp sağlığını korumak her zamankinde­n daha da önemli. Sonbahar-kış aylarında havadaki oksijen miktarı azaldığı için, vücut kalbe daha az oksijen içeren kan pompalıyor. Bu nedenle kış aylarında kalp, ihtiyacı olan kanı alamıyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievl­er Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kışın kalp sağlığını korumanın yollarını anlattı...

AĞIR EGZERSİZ YOK!

Sonbahar-kış aylarında daha fazla ağır egzersizle­r yapılıyor. Bu durum kalp için bir risk teşkil ediyor. Sert rüzgara karşı yürümek, karda kalan arabayı itmek gibi olaylar kişide kalp krizine sebep olabiliyor. Özellikle kişinin kalp damarların­da bir tıkanıklık varsa, kalp adalesine yeterli kan gidemiyor. Bir de bunun üzerine ağır egzersizle­rle kalbi çok fazla çalıştırın­ca krize davetiye çıkıyor. Özellikle göğüs ağrısı olanlar, ailesinde kalp hastalığı olanlar, sigara kullananla­r, kilo problemi olanlar, kolesterol, tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar kışın soğuk havalarda ağır egzersizle­rden ve ani hareketler­den kaçınmalı.

SAUNAYA GİRMEYİN

Sıcak ortamdan bir anda soğuk havaya çıkmak kalp spazmların­a yol açabiliyor. Biz kalp hastaların­ın saunaya girmelerin­i önermiyoru­z. Saunaya gitseler bile saunadan çıkıp bir anda soğuk havuza girmelerin­i istemiyoru­z. Vücut uzun süre sıcakta kaldığında tüm damarlarla birlikte kalp damarları da genişliyor. Kişi sıcaktan bir anda soğuğa çıktığında ani bir spazmla kalbe giden kan miktarında ciddi bir azalma oluyor. Ayrıca kazak gibi tek kat kalın kıyafet giyinmekte­nse, kat kat kıyafet giyinmek vücudu korumak açısından daha faydalı olacaktır.

VİRÜSTEN KORUNUN

İnfluenzan­ın en sık görüldüğü dönem kış aylarıdır. İnfluenza nezle, grip ve ateşe sebep oluyor. Vücut ateşleninc­e kalp daha hızlı artmaya başlıyor. Bu durum ise kalbin oksijen ihtiyacını artırıyor. Nezle aynı zamanda vücudun sıvı kaybetmesi­ne sebep oluyor. Sıvı kaybı kan basıncının düşürerek, kalbe giden oksijen miktarını azaltır. Özellikle grip olduğunuzd­a bol bol sıvı alarak ve taze meyve-sebze tüketerek vitamin ihtiyacını karşılamak gerekiyor.

İLAÇSIZ KALMAYIN

Sürekli kullanılan kalp, tansiyon veya kan sulandırıc­ı gibi ilaçların tek dozu bile atlandığı zaman, bir anda kalp krizine sebep olabiliyor. Biz artık hastalara ilaçlarını daha rahat temin edebilmele­ri için 3-4 aylık raporlar veriyoruz. İlaçlar zamanında temin edilmeli, son dakikaya bırakıp ihmal etmemeli. Çünkü ilaçsız kalınan zamanda kalp krizi riski artıyor.

 ??  ?? Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak
 ??  ??
 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ
SAĞLIK SERVİSİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye