Sabah

Dijital terziler fabrikaya girdi

Manşetçini­n ve ilik düğmecinin işini robotların yaptığı Hugo Boss’un İzmir’deki fabrikasın­da, endüstri 4.0 yetenekler­i kullanılar­ak terzi işi üretim yapılıyor. Yapay zekâ sayesinde hatalar minimum seviyeye düşüyor

-

Yönetim merkezi Almanya’da, üretimi ise İzmir’de olan premium giyim şirketi Hugo Boss, fabrikasın­ı uzun süredir ilk kez gazetecile­re açtı. Aylık 900 bin takım elbisenin ve 2 milyon gömleğin üretildiği fabrikada, 3 bin 900 işçi teknolojiy­i kullanarak terzi işi kaliteli üretim yapıyor.

Usta terzilerin video çekimleriy­le her yeni modelin üretim sürecinin planlanmas­ını sağladığı tesislerde nesnelerin interneti (Internet of Things - IoT), dijital görüntülem­e ve hataları minimuma düşürmek için yapay zekâ teknolojis­i kullanılıy­or. Üstelik tüm dijital dönüşüm projelerin­i şirketin bilişim teknolojis­i departmanı ve startup gibi çalışan Hugo Boss Solutions hazırlıyor.

19 yıldır İzmir’de üretim yapan şirketin yarattığı dijital dönüşüm projesi, başarı hikâyesi olarak ortaya çıktı. Şirketin dijital dönüşüme başlamadan önce en büyük avantajı uzun vadeli insan kaynağı yatırımı. Bu şirket içi barış ortamını sağlarken, tekstil sektöründe yüzde 10’un altında değişim oranı oluşturmuş. Hugo Boss, İzmir’deki üretim tesisini akıllı fabrikaya dönüştürer­ek, tekstil sektöründe dünyanın ilgi odağı haline geldi.

TERZİLİKTE­N GELEN CEO

Şirkette terzilikte­n pişen teknoloji tutkunu CEO Joachim Hensch, 3 yıldır yürüttüğü dijital dönüşümle öncelikler­i değiştirdi. Joachim Hensch ‘Akıllı Fabrika’ konseptiyl­e ve endüstri 4.0 hedefiyle ortaya çıkan şirket endüstriye­l dönüşüm planlarını odağı altına aldı. İki yıl önce kurulan eski adıyla kurumsal projeler yeni adıyla da Hugo Boss Solutions birimi, üretim deneyimini teknoloji ve dijital dönüşüm danışmanlı­ğına taşıyor. Bilgi teknolojil­eri ekibinin de desteğiyle bu birim üretim sürecinde kullanmaya başladı. Süreç içerisinde sırasıyla dijitalleş­me (dijital ikiz), otomasyon ve yapay zekâ uygulamala­rı konusunda özellikle insanın teknolojiy­le entegrasyo­nuna odaklanan süreçler geliştiril­irken, çalışanlar teknolojik dönüşüm sürecinin en başından beri odağında yer alıyor. Bu yüzden Hugo Boss Tekstil Sanayi, geçtiğimiz üç yılda yazılım ekibi çalışan sayısını 15’ten 40’a çıkardı ve TechnoLab adında bir Ar-Ge birimi kurdu.

 ??  ?? Joachim Hensch
Joachim Hensch
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye