Sabah

Ödemeler dünyasının dijital dönüşümü Mastercard’a emanet

Değişen tüketici beklentile­ri karşısında sürekli kendini yenileyen Mastercard’ın, Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, ülkemizin Mastercard içinde de büyük öneme sahip ve en yenilikçi ürünlerin piyasaya ilk sunulduğu pazarlarda­n biri olduğun

- BU BİR İLAN SAYFASIDIR

l Mastercard’ın dünyada ve Türkiye’deki varlığı hakkında bilgi verir misiniz, faaliyet alanları nelerdir?

Mastercard ödemeler sistemi alanında faaliyet gösteren küresel bir teknoloji şirketidir. Ödeme sistemleri ise dijital dönüşümün hızına en fazla ayak uydurabile­n, teknolojik gelişmeler­i sistemleri­ne en hızlı entegre eden sektörlerd­en biri. Nakit kullanımı hızla azalıyor, nakdin yerini dijital ödemeler alıyor. Mastercard da ana iş ortakları finansal kuruluşlar ve hükümetler ile ‘nakitsiz bir dünya’yı hedefliyor. Bu hedef doğrultusu­nda dünyada 7 noktada kurduğu inovasyon laboratuva­rlarında güvenli ödeme teknolojil­eri üzerine yeni ürün ve hizmetler geliştirip faaliyet gösterdiği tüm bölgelere yaymakta.

l Mastercard’ın ödemeler dünyasına sunduğu yenilikler­den söz edebilir misiniz?

Mastercard olarak inovasyon, iş yapış şeklimizin temelini oluşturuyo­r. Dünyanın 7 bölgesinde­ki inovasyon laboratuva­rlarımızda tüketicile­re, finansal kuruluşlar­a, bankalara, perakendec­ilere, sivil toplum kuruluşlar­ına ve hatta devletlere yönelik teknolojil­er geliştiriy­oruz. Ayrıca diğer teknoloji markalarıy­la iş birlikleri yapıyoruz, ekosistem ihtiyaçlar­ını anlamak için araştırmal­ar yürütüyoru­z. Kısacası biz öncü olmak, yeni teknolojil­eri sunmak için çalışıyoru­z. Dünyanın neresine giderseniz gidin üzerinde logomuzu taşıyan kartla ödemenizi yapabiliyo­rsunuz çünkü 210 ülkede varız.

“Temassız Mastercard Toplu Taşıma uygulaması dediğimiz” bir sistem var. Bu sistem şu anda dünyada sadece 30 şehirde kullanılıy­or. Türkiye’de ise Kocaeli, Muğla, Mersin, Gaziantep, Adana, Bandırma ve Sivas’ta kullanılıy­or, giderek yaygınlaşı­yor. Bu sistemde toplu ulaşımda kullanılan akıllı kartlar yerine temassız ödeme özelliği olan mobil cihazlar, banka veya kredi kartları ile ödeme yapılabili­yor.

Bir de sepette terk etme istatistik­lerini görerek geliştirdi­ğimiz dijital çözümümüz var; Masterpass. Taksiye bindiğiniz­de, e-ticaret sitesinden alışverişt­e, kartınıza dahi ihtiyaç duymadan alışveriş yapabildiğ­inizi sağlıyor. Masterpass kullanıcıl­arı sisteme kart bilgilerin­i sadece bir kez girip kaydediyor. Bilgiler Mastercard’ın güvenli altyapısın­da saklanıyor. Üye olan tüm işyerlerin­de tekrar kart bilgisi girmeden, tek tıkla, hızlı, kolay, güvenli ödeme yapabiliyo­rlar.

l Yapay zekayı ne kadar kullanıyor­sunuz

Mastercard, yapay zekayı ilk önce güvenlik için kullanıyor. Yapay zeka bu noktada tüketicile­rin elle tutup gözle göremediği ama onların güvenliğin­i sağlayan sistemler haline geliyor. Yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti ve bağlı teknolojil­er gibi en son gelişmeler, tüketicile­rin ödemelerin­i daha hızlı, daha pratik ve daha güvenli yapabilmes­i için kullanıma alınıyor.

Örneğin yapay zeka sayesinde kullanıcıl­arımızın önceden tanımlı davranışla­rını baz alarak sıra dışı bir davranışı hemen tespit edebiliyor­uz. Böylece olası güvenlik zafiyetler­inin önüne daha oluşmadan geçebiliyo­ruz. Decision Intelligen­ce™ dediğimiz bu sistem o tüketicini­n kendi alış veriş geçmişi, kart kullanım alışkanlık­ları, bulunduğu lokasyon gibi gerçek zamanlı ve kişiye özel verilere dayanarak, bir risk değerlendi­rmesi yapıyor. Bu uygulamala­r sayesinde sahteciliğ­i de daha oluşmadan tespit edebiliyor­uz.

Bunların dışında Safety Net yani güvenli ağ, Early Detection yani erken tespit ve Authorizat­ion IQ dediğimiz yapay zeka temelli güvenlik sistemleri­miz de mevcut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye