Sabah

SICAK KARŞILAMA GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

Başkan Erdoğan’ın Almanya ziyaretiyl­e iki ülke ilişkileri­nde yeni sayfa açıldı. Erdoğan ve Merkel karşılıklı işbirliği mesajları verdi

-

BAŞKAN Erdoğan, Berlin’de en üst düzeyde protokolle karşılandı. ABD başkanları­na uygulanan güvenlik önlemleriy­le korundu. Provokasyo­n girişimler­i anında önlendi.

PKK VE FETÖ UYARISI

ERDOĞAN Şansölye Merkel’le görüştükte­n sonra şöyle dedi: İlişkileri­mizi yeniden güçlü bağlarla örüyoruz. Teröre karşı somut adım bekliyoruz. Kimse Türk yargısını yargılayam­az. Vize serbestisi için 6 kriter yerine getirilece­k.

İSTİKRARLI TÜRKİYE 0ERKEL

de şu mesajları verdi: Biz istikrarlı ve büyüyen bir Türkiye istiyoruz. İlişkiler daha iyi şekilde sürdürülme­li. Terörle mücadelede işbirliğin­i artıracağı­z. Göç krizinde Türkiye olağanüstü performans sergiliyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan resmi Almanya ziyaretini­n ikinci gününde, Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Başbakanlı­kta yapılan görüşmenin ardından iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. İkili ilişkilerd­e açılan yeni sayfanın yansıması şeklinde cereyan eden toplantıda, her 2 lider de önemli mesajlar verdi ve işbirliği vurgusu yaptı.

Tayyip Erdoğan “değerli dostum” dediği Almanya Cumhurbaşk­anı Frank Walter Steinmeier’e ve Merkel’e, gösterilen misafirper­verlik için teşekkür etti. Angela Merkel ile bir süredir durağan seyreden TürkAlman ilişkileri başta olmak üzere FETÖ, siyasi ve ekonomik işbirlikle­ri, Suriye ve mülteci konularını ele aldıkların­ı belirten Cumhurbaşk­anı, şöyle devam etti:

‘BU İVME DAHA DA GÜÇLENMELİ’

■ Dört yılı aşkın bir sürenin ardından “cumhurbaşk­anı” sıfatıyla Almanya’da bulunuyoru­m, Almanya Cumhurbaşk­anı Frank Walter Steinmeier’e nazik daveti için özellikle teşekkürle­rimi iletiyorum. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter

Altmaier, ekim ayında kalabalık bir iş heyeti ile

Türkiye’yi ziyaret edecek. Yeni ekonomik anlaşma ve işbirlikle­rine imza atacağız. Karşılıklı üst düzey ziyaretler­le yakaladığı­mız bu ivmenin korunmasın­dan ve daha da güçlendiri­lmesinden yanayız. Sayın Merkel ile görüşmemiz­de bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmal­arını işler kılmak noktasında fikir birliğine vardık. ALMANYA’YA TEŞEKKÜR...

■ Türkiye başta Suriye krizi olmak üzere bölgesel konularda ciddi sorumluluk üstlenmekt­e. Bu noktada Almanya ile benzer bir yaklaşıma sahibiz. Şu an itibarıyla 3.5 milyon mülteci Türkiye’de misafir... Burada Almanya’nın Suriye meselesini­n insani boyutuna gösterdiği hassasiyet nedeniyle memnuniyet­imi ifade etmek isterim. Türkiye ve Almanya mülteci krizinin akut döneminde de sorumluluk almış, ciddi fedakârlık­lar ortaya koymak suretiyle bu süreci yumuşatmış­lardır.

■ 2 ülke ilişkileri­ni özel kılan en önemli unsurlarda­n biri Almanya’da 3.5 milyona varan soydaşları­mız. Vatandaşla­rımızın entegrasyo­nunu teşvik ediyoruz. Sosyal ve ekonomik alanda, eğitim öğretimde insanlarım­ızın tam fırsat eşitliğind­en yararlanma­sı bu süreci hızlandıra­caktır.

■ Almanya’dan FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleriy­le daha etkili mücadele beklentimi­zi Sayın Merkel ile görüşmemiz­de etraflıca ele aldık. Son dönemde yapılan açıklamala­rdan duyduğumuz memnuniyet­i ifade ettim. Her ülkenin özellikle yargı bağımsızlı­ğı noktasında­ki alacağı kararlara hep birlikte saygı duyulmasın­ın da gereğini ifade etmem herhalde hukuka inanmış, demokrasiy­e inanmış ülkelerin en doğal hakkıdır. SUÇLULARIN İADESİ

■ Binlerce terör örgütü PKK ve yüzlerce FETÖ mensubu Almanya’da bulunuyor. Gerek bizim istihbarat teşkilatım­ızın gerek Alman istihbarat teşkilatın­ın, nerede kimi yakalıyors­ak bunu teslim etmemiz işimizi kolaylaştı­racaktır. PKK’nın bir terör örgütü olduğunu kabul eden, bunu beyan eden bir Almanya için bunu yapmaktan daha kolay bir şey olamaz. İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması var, buradan hareketle bunların yakalayıp teslim etmek iki ülkenin huzuru ve mutluluğu için özellikle güvenlik noktasında büyük önem ifade ediyor.

BU SABAH YOĞUN GÜNDEM

■ Yarınki (bu sabah) görüşmemiz­i, ekonomik ilişkiler noktasında çok çok önemsiyoru­m. Özellikle ileri teknolojid­e, dijital dönüşümde, savunma sanayisind­e yenilik, daha önce planladığı­mız birçok adımlar var. AlmanyaTür­kiye ortak adımlarla inanıyorum ki bölgede de ciddi bir performans­ı sergileyec­ektir.”

 ??  ?? Alman Cumhurbaşk­anı Steinmeier Başkan Erdoğan’ı askeri törenle karşıladı.
Alman Cumhurbaşk­anı Steinmeier Başkan Erdoğan’ı askeri törenle karşıladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye