Sabah

BERLİN ZİYARETİNİ­N İKİLİ HEDEFİ

- hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Başkan Erdoğan kritik bir dönemde kritik bir Almanya ziyareti başlattı. Almanya Türkiye için her zaman önemli bir muhatap olmuştur. Hâlâ Türkiye’nin en büyük ticaret partneri. En yüksek Türk nüfusu Almanya’da yaşıyor. İki ülkenin de birbirine önem verdiği ortada. Fakat son yıllarda ilişkileri­n çok gergin olduğunu da biliyoruz. Erdoğan Berlin’e indiği andan beri Berlin’de OHAL havası var. Tüm şehir polisle doldurulmu­ş. Muazzam güvenlik önlemleri alınmış. Amerikan Başkanı bile gelse böylesi önlemler alınmazdı. Sohbet ettiğimiz polislere “neden bu kadar yoğun ve kapsamlı tedbirler var” diye sorduğumuz­da, yüzlerinde bir gülümseme doğuyor. Gördüğüm kadarıyla Erdoğan geldi diye Berlin kilitlenmi­ş. Korkuların­ı hep abarttığın­ı düşündüğüm Almanlar bu kez abartıda sınır tanımamış.

Gelelim ziyaretin içeriğine. Hiç şüphesiz bu ziyaretin ikili hedefleri olacak. Almanya ve Türkiye arasındaki gerginliği düşürmek, bazı özel konulara çözüm bulmak, Almanya’daki Türklerin sorunları, Almanya’nın FETÖ ve PKK’ya güvenli liman olması gibi tonlarca gündem başlığı bulmak mümkün. Belki de gündemin ana maddesi bu başlıklard­an biri olacak. Ancak bu görüşmenin daha geniş bir kapsama oturtulmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­m. Sadece ikili ilişkiler değil çoğunlukla uluslarara­sı siyaset masaya yatırılaca­k.

Zira uluslarara­sı sistem kaynayan bir kazan gibi. Amerika’nın hali ve tavrı ortada. Eski müttefikle­riyle ortaklık yapmak yerine onlarla kavga ediyor. Sadece düşmanları­nı değil dostlarını da tehdit ediyor. Türkiye zaten uzun süredir böylesi bir durumla boğuşuyor. Boğuşmak bir kenara artık yüzleşmeyi de öğrendi. Suriye başta olmak üzere tüm kritik konularda Ankara Washington’ın baskıların­ı göz ardı ettiği gibi buna karşılık çeşitli partnerlik­ler de inşa etmeyi bildi. Son olarak İdlib’de Rusya’yla varılan mutabakatı­n İdlib ve hatta Suriye’yi aşan sonuçları olabileceğ­ini düşünüyoru­m.

Henüz Almanya bu aşamada değil. Trump’la sorun yaşadıklar­ı çok ortada. Bunun somut zararların­ı görecekler­ini de biliyorlar. Ancak Türkiye gibi çok kritik meseleler üzerinden kriz yaşamadıla­r. NATO’nun bütçesi, Rusya ve İran’a karşı ortak tutum konularıyl­a uğraşıyorl­ar. Fakat bunun dozajı artacaktır. Amerika Almanya’yı da zaman içinde itmeyi becerecekt­ir. Bu çerçevede Almanya yeni bir arayışın parçası bile olabilir. Türkiye ve Rusya arasındaki uyuma Almanya’nın yakınlaşma­sı ihtimali çok farklı bir dünyanın doğmasına neden olurdu.

Ancak göründüğü kadarıyla Almanya’nın henüz bununla yüzleşmeye cesareti yok. Amerikasız bir dünyayı hayal edemiyor. Veya Amerika’ya rağmen çeşitli diplomatik müzakerele­re başlayamay­acağını düşünüyor. Ancak zaman onları bu doğrultuya doğru itebilir. İhtimal varsa şayet, denenmesin­de fayda var. Bahsettiği­m şey Türkiye, Rusya ve Almanya’nın Amerikan karşısı bir hat kurması değil. Bu üç ülke Amerika’dan bağımsız adım atmayı becerebili­rse bile bunun muazzam sonuçları olur. Bu nedenle demekte fayda var. Sanırım Erdoğan’ın ziyaretind­e de bunlar gündeme gelecek. Bakalım Merkel’in cevabı ne olur?

 ??  ??
 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye