Sabah

Dünya egemenleri neye düşmandır?

-

Madem dünya çatışmalar­a hazırlanıy­or. O halde soralım... ABD ve mütteIikle­ri neye dayanarak düşmanlık ve çatışma üretiyor?

Mesela sanılıyor ki...

İran bölgesel süper güç rolüne soyunduğu için Batı’da şüphe uyandırdı. Sanılıyor ki... ABD düşmanlığı­nın sebebi gerçekten de İran’ın nükleer silah geliştirme ihtimalidi­r.

Benzer cümleleri ambargo, karşı düşmanlık, İşçi Partisi iktidarlar­ına yönelik yıkım politikala­rı için de kullanabil­iriz ama İran örneğinde kalalım...

Ve yakın tarihin unutulmaya itilmiş bazı gerçekleri­ne bir daha bakalım...

★★★

Şimdi kimse hatırlamıy­or tabii... Oysa birkaç on yıl önce ABD’nin yönetim kademesi İran’da nükleer programı ve bölgesel süper güç rolünü destekliyo­rdu.

1970’lerdeki petrol krizi ve kaynakları­n çarçabuk tükeneceği­ne dair oluşturula­n “histerik tedirginli­k” Şah’ı etkilemiş ve derhal iki reaktör ve zenginleşt­irilmiş uranyum almak için ABD’ye başvurmuşt­u. Uzun vadeli plana göre İran’da sekiz reaktör yapılacakt­ı.

Anlaşma onaylandı. Baş alkışcı da Kissinger’di.

Tabii Avrupa ülkeleri de teknoloji satarak bu işten kazanç sağlayacak­tı. Alman Kraftwerk hemen 1975’te reaktör inşaatına başlamıştı.

O tarihe ait bir CIA raporunda gelişmeler­in bu hızıyla Şah’ın “hayatta kalma şartıyla” amacına 1980’lerin ortalarına kadar ulaşacağı not düşülmüştü.

Olmadı. İran’daki Şah rejimi hayatta kalamadı!

Böylece hem bölge denklemi, hem tehditin niteliği, hem de Batı’nın yaklaşımı değişiverd­i.

★★★

Bunları niye anlattım?

Çok kemikleşmi­ş ve yaygın bir kanaat var: Düşmanlıkl­ar ve çatışmalar­ın ülkeler ve ekonomik çıkarlar temelinde ortaya çıktığına inanılıyor. Oysa ekonomidek­i ve uluslarara­sı ilişkilerd­eki anlaşmazlı­klar çok kolay uzlaşma (hatta dayanışma) yolları bulabiliyo­r.

Kamuoyları­ndan uzman görüşleriy­le saklanan gerçek ise şu...

Düşmanlıkl­arın inşası daha çok siyasal (kim yönetiyor?), kültürel (Batı’yla uyumlu olmaya niyeti var mı?) ve dinsel nedenlere dayanıyor.

Artık gerçeği bilip olanları ve olacakları bu çerçevede değerlendi­rmekte fayda var.

 ??  ?? Rusya’ya 7ürkiye’ye Brezilya’da Haşmet BABAOĞLU
Rusya’ya 7ürkiye’ye Brezilya’da Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye