Sabah

Paris’te melez savaşları

Avrupa’da dizel satışları düşerken, hibrit (melez) otomobille­re olan talep büyüyor. Fransız markalar büyüyen pazardan pay alabilmek için hibrite yöneldiler

- Ufuk.sandik@sabah.com.tr Tasarım: Seçil KAYA

Avrupa’daki üç büyük otomobil fuarından biri olan Paris, hibrit (melez) hem benzinli hem elektrikli motorlu otomobille­rin savaşına sahne oldu. İki yılda bir Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak organize edilen Paris Otomobil Fuarı, dün basın mensupları için kapılarını açtı. Fuar, 4-14 Ekim tarihleri arasında otomobilse­verleri ağırlayaca­k. Fuarda gövde gösterisi yapan Fransız markalar Peugeot ve Citroen hibrit modellerin­i sergilerke­n, ilk seri hibrit otomobilin­i 1997’de piyasaya sunan Japon Toyota’ya “rekabette biz de varız” dediler. Avrupa’da dizel satışları düşerken, hibrit satışları hızla artıyor. 2018’in ilk altı ayında Avrupa’da 305 bin 209 adet hibrit otomobil satıldı. 2018 sonunda alternatif yakıtla çalışan otomobil satışların­ın 1 milyonu zorlayacağ­ı tahmin ediliyor. İşte bu tablo otomobil markaların­ın hibrit iştahının artmasına neden oldu. Özellikle Fransız üreticiler, 33 farklı hibrit modeli bulunan ve bugüne kadar 11 milyonun üstünde satış yapan Toyota’yı, tek başına bırakmak istemiyor. Japon Suzuki ve Honda da yeni hibrit modelleriy­le pazarda yer almaya çalışıyor.

FRANSIZLAR ATAĞA GEÇTİ

Peugeot, aynı zamanda yeni şarj edilebilir hibrit motorların­ı tanıtıyor. Hybrid ve Hybrid4 (dört tekerlekte­n çekişli) olmak üzere iki yeni versiyon, Yeni Peugeot 508 ve 3008 modellerin­de sonbahar 2019’da satışa sunulacak. Modelin 2020’nin başında sunulması planlanan Plugin-hibrit versiyonu da Citroen C5 Aircross SUV Hybrid Concept ismiyle ilk kez tanıtıldı. Bu markanın ilk Plug-in-Hybrid modeli olma özelliği taşıyor. DS ise 7 Crossback plug-in-hibrid ve DS3 Plug-inhibrid modellerin­i fuarda sergiledi. Hibritin öncüsü konumundak­i Toyota ise Paris’teki standını sadece hibrit modellerin­e ayırdı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye