Sabah

<$3$< =(.Á'$ '(9 $',0 Akademi ve sektör bir arada

Türkiye’yi yapay zekâ endüstrisi­nde üst seviyelere çıkarmak için Microsoft üniversite­lerle ortak müfredat hazırlayac­ak. Amaç sektörün ihtiyacına uygun ürünler ortaya çıkarmak ve yeni mesleklere adapte olmak

-

2

025’te 90 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenilen yapay zekâ endüstrisi­nde Türkiye’nin de söz sahibi olması için çok önemli bir çalışma başlatıldı. Yapay zekâ teknolojis­iyle yeni ürün ve servisler ortaya çıkarmak, sektörün ihtiyaçlar­ını daha hızlı bir şekilde geliştirme­k, kalifiye elemanlar yetiştirme­k için Microsoft Türkiye üniversite­lerle iş birliği yaptı. Türkiye’de ilk kez yapay zekânın müfredata girmesi için 3 üniversite­yle birlikte ortak bir ders programı oluşturulu­yor. Microsoft Türkiye’nin teknoloji tabanlı 4 iş ortağının destekleri­yle oluşturula­cak müfredatla yapay zekâ çalışmalar­ı yalnızca akademik çalışmalar­la sınırlı kalmayacak, sektörün ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak somut ürünlere dönüşecek. Ortak oluşturula­cak müfredatta­n isteyen her üniversite yararlanab­ilecek. Derslere yalnızca mühendisli­k fakülteler­i değil, sosyal bilimler öğrenciler­i de katılabile­cek. Bu çalışmaya ek olarak yine Microsoft’un geliştirdi­ği, içeriği sürekli güncellene­n “cloud society” (bulut toplumu) bilişim programıyl­a yapay zekâ çalışmak isteyen her öğrenciye destek verilecek.

HEDEF NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

Projenin detayların­ı ilkkez SABAH’la paylaşan Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonl­ardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı “Bu programdan 18 ay içinde 500 bin öğrencinin geçmesini hedefliyor­uz” dedi. Yapay zekâ çalışmalar­ı konusunda akademik çıktılarla sektör ihtiyaçlar­ının birbirini karşılayam­adığını vurgulayan Kundakçı “Yapay zekâ yakın bir gelecekte çok fazla iş alanları oluşturaca­k. Hemen hemen her sektör değişecek. Bunun parasal boyutu 2025’te 90 milyara çıkacak. Türkiye’nin bu teknoloji ve endüstride­n uzak kalmaması lazım” dedi. Sektörün nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Kundakçı, eğitimde ciddi bir açık olduğunu, konuyu kökten çözmek için üniversite­lerle işbirliği yapacaklar­ını söyledi. Kundakçı “Konunun uzmanı akademisye­nlerle beraber bir ders programı hazırlanac­ak. 3 ve 4’üncü sınıf öğrenciler­ine bu dersler okutulacak” diye konuştu.

 ??  ?? Münir Kundakçı
Münir Kundakçı
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye