Sabah

Şehrin anayasası VALİLİĞE EMANET

ÇEVRE VE ŞEHIRCILIK BAKANLığı, YENIDEN şEHIRLERIN PLANLANMAS­ı VALILIKLER­E IçIN YETKI VERDI. PLANCıSı HüSEYIN KEN OLAN OFLAZ, PLA şEHIRLERIN YENIDEN DEğERLENDI­RILECEğINI SöYLEDI

- Editör: 6eda TABAK -

Türkiye’de sağlıklı kentleşme adına birçok düzenlemey­i hayata geçiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir adım daha attı. Bakanlık, şehirlerin mekânsal ve stratejik planlarını­n hazırlanma­sı ve var olanların da gözden geçirilmes­i konusunda valilikler­e yetki verdi.

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, mekânsal ve stratejik planların şehirlerin anayasası konumunda olduğunu ve bölgelerin stratejik kalkınması­nın yol haritasını çizdiğini ifade etti. Şu anda söz konusu planları yaptırma ve onaylama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu anlatan Hüseyin Oflaz, bakanlığın süreci hızlandırm­ak adına valilikler­e yetki vererek bu planlamala­rın gözden geçirilmes­ini istediğini söyledi.

Mekânsal planlamala­r eksik olduğu için kentlerin kendi kendine ve sağlıksız geliştiğin­i belirten Hüseyin Oflaz, “Bu gelişme çok önemli. Çünkü planlar şehirlerin 20-30 yıllık gelişme eğilimleri­ni ve yaşam alanlarını belirleyen üst ölçekli planlardır. Bir nevi şehirlerin anayasasıd­ır” dedi.

$N$Y$S$Y$ 8Y*8N 2/0$/,

Oflaz, şöyle devam etti: “Belediyele­r ve valilikler­in bu anayasaya uygun hareket etmesi gerekiyor. Hukuki olarak bir ülke anayasası var ama mekânsal ve stratejik planlamala­r eksik olduğu için kentler kendi kendine gelişiyor. Mekânsal planlar, alt ölçekli planların şemsiyesid­ir. Bölgenin nüfusun ne olacağında­n tutun da nerede barınacağı­ndan, nüfusun nasıl istihdam edileceğin­e kadar pek çok konuda karar verilmesin­i sağlayan bir planlama türüdür.”

 ??  ?? HVH\LQ 2IOD] SEDA.TABAK@SABAH.COM.TR
HVH\LQ 2IOD] SEDA.TABAK@SABAH.COM.TR
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye