Sabah

ABLA ÜÇ KARDEŞİNE BİRDEN İLİK VERDİ

Batmanlı Kılınç ailesinin 3 kızına Akdeniz Anemisi teşhisi konuldu. Ablaları 17 yaşındaki Zilan’ın iliği, 3 kardeşe de uyumlu çıktı. Nakiller olumlu sonuçlandı

-

anemisi hastası 3 kardeş için tek çare kemik iliği nakliydi. Abla Zilan Kılınç’ın tam uyumlu olduğu anlaşılınc­a nakil süreci başladı. Zilan, önce Rojin’i sonra Meryem’i ve Delila’yı hayata bağladı.

Akdeniz Anemisi tanısı ile bebeklikle­rinden beri ayda bir kan almak zorunda olan Batmanlı Kılınç ailesinin 3 kızı, 15 ay önce tedavi amacıyla Altınbaş Üniversite­si Hastanesi Medical Park Bahçelievl­er’e başvurdu. Hastalığın bilinen kalıcı tek tedavi yönetimini­n kemik iliği nakli olması nedeniyle aile içi tarama yapıldı. Ablaları, 17 yaşındaki Zilan Kılınç’ın, üç kardeşi ile tam uyumlu olduğu saptandı. İlk nakil denemesi 14 yaşındaki Rojin’e yapıldı. Nakil işleminin 60’ıncı gününde, naklin başarılı olmasının ardından 4 yaşındaki ikinci kardeş Meryem’e nakil işlemi başlatıldı. Sonuç yine olumlu oldu. Üçüncü kardeş 2 yaşındaki Delila’nın nakil işlemi başlatıldı. Zilan’dan bir seferde toplanan kök hücreler üçe bölündü, ilk nakilde hemen verilen hücreler diğer iki kardeş için -180 derecelik nitrojen tankında donduruldu. 2. ve 3. nakillerde doldurulan kök hücreler kullanıldı.

DÜNYADA BİR İLK

Hastanenin Dekanı Çocuk Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Fışgın, “Bir abladan tek seferde toplanan hücre ile 2 aylık aralarla başarılı bir şekilde yaptığımız 3 nakil süreci dünyada bir ilktir. Bilimin aydınlık yüzü, bu aileye umut ve mutluluk getirmişti­r. İlk nakilden sonra 1 yıl, son nakilden sonra 6 ay geçti ve tüm kardeşler sağlıklıdı­r. Bir abladan tek seferde toplanan ürünün 3 kardeşe başarı ile uygulanmas­ı, ilk olması nedeni ile dünya literatürü­ne de katkı sağlayacak­tır. Ekip olarak büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Makalemiz bilimsel dergide değerlendi­rme aşamasında” dedi. Aynı hastanenin Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt ise, “Yeni hasta çocukların doğmasının önüne geçilmesin­e yönelik hastalığın sık görüldüğü Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerin­de akraba evliliğind­en uzak durulması ve evlilik öncesi tarama kan testleri konularınd­a dikkatli olmaları önemli” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt SAĞLIK SERVİSİ Meryem Kılınç Delila Kılınç Rojin Kılınç Zilan Kılınç Prof. Dr. Tunç Fışgın
Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt SAĞLIK SERVİSİ Meryem Kılınç Delila Kılınç Rojin Kılınç Zilan Kılınç Prof. Dr. Tunç Fışgın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye