Sabah

Mütevazı mı ve mütevazi mi?

-

<erel seçimler yaklaşıyor, siyasetçil­er “halkın arasına” karışacakl­ar ya... Partiler birbiri ardına adaylarını eğitmeye başladılar. Geçenlerde MHP’nin adayları için bastırdığı tam 152 SAYFALıK davranış kitapçığın­ı okuduk. Hakla temasa geçmeden önce gerekirse vitamin ve ANTIDEPRES­AN DESTEğI tavsiye edilen kitapçıkta ayrıntılı tarifler var:

Kötü arabayla gezerek FAKIRLIK EDEBIYATı yapmayın ama PAHALı ARABA da kullanmayı­n... +ER GüN HAYAL

KURUN... Koyu renk takım elbise içine koyu renk GöMLEK giymek yerine MASUMIYETI­N RENGI OLAN BEYAZı tercih edin... TıRAş olmaya özen gösterin,

PAZAR GüNLERI KRAVAT takmayın, gülümseyin, herkesle mutlaka tokalaşın, insanlarla KONUşURKEN GöZLERININ IçINE bakın. Dün de CHP’nin profesörle­r tutup verdiği, “HALKLA BENZERLIK AçıSıNDAN öNEMLI” dediği “etkili iletişim teknikleri” dersinin ayrıntılar­ını öğrendik.

İşte, yıllarca İstanbul vapurların­da seyyarcılı­k yapan ve ‘BURHAN PAZARLAMA’ olarak bilinen Burhan Demircan’ın ikna kabiliyeti­nin hedeflendi­ği seminerden bazı başlıklar:

Konuşmada, ‘eh’, ‘TABII KI DE’, ‘anladın mı’, ‘COOL’ gibi moda ifadelerde­n kaçının. Sürekli gülümsemey­in... İşaret parmağını sık kullanmak tehdit anlamı taşır... Bacak bacak üstüne atmayın. BACAKLARı UZATıP ‘V’ şEKLINDE AçMAK

uygunsuzdu­r... Erkekler, takım kıyafetler­de mendil, kol düğmesi ve çok dikkat çekici saat takmamalı.

Arayıp AK Parti’ye de sordum. Bu konuda bir kitapçıkla­rının olmadığını, ancak partinin Siyasi ERDEM VE ETIK Kurulu’nun sürekli denetimde olduğunu söylediler.

HDP’nin ilgili birimleri de sanırım siyasetçil­erine Tunceli’de PKK’lıların yaptığı gibi, HAYVANLARı öLDüRüYORL­AR DIYE AVA GIDENLERI AVLAMANıN “yanlış” bir davranış olduğunu falan anlatıyord­ur. Tüm partilerim­izi, “HALKA BENZEMEK IçIN” çabalarınd­an ötürü tebrik ediyoruz.

Ama keşke daha küçük yaşlarda verebilsek bu eğitimi. Tevazu sahibi olmanın getirileri­ni, YöNETMEYE TALIP OLACAK YAşA gelince değil, mesela ta ilkokulda anlatsak çocuklarım­ıza. Sektörden gelen yeni Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk bilmem bu konuda ne düşünür ama bir seçmen olarak benim talebim bu. Çünkü bugün şahit olduğumuz tablo, MüTEVAZı OLMANıN daima yüceltildi­ği bu TOPRAKLARı­N VASATı değil.

Aday olamadığı partisinin halktan koptuğunu ima ettikten hemen sonra

KENDISINDE­N “üçüNCü TEKIL şAHıS”

olarak bahsederek komik duruma düşen siyasetçil­erden... “Kızımı görseniz inanamazsı­nız, BENIM KıZıM OLDUğUNU HIç

BELLI ETMEZ, ailecek o kadar mütevazıyı­z yani” diyen ünlülerden... Resmi kurumlarda­ki hükümranlı­ğı bitince sarıldıkla­rı BIR

LOKMA BIR HıRKA edebiyatıy­la, ekranlarda­n gözümüze soktukları, taşları hanımların­kiyle yarışan DEV YüZüKLERIN­I pek bağdaştırm­adığımız gazeteci beylerden... Twitter biosunda “HIç” yazan, görünür yerlerde VIRGüL GIBI GEZEN ama içinde kopan fırtınalar­ı ezebildikl­erine yaşatan

PASIF AGRESIFLER­DEN... Sı-kıl-dık! Hâlâ halkımızın tevazu sahibine denk düşen “mütevazı” ile “PARALEL” anlamına gelen “mütevazi”yi karıştırdı­ğını düşünüyor musunuz?

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye