Sabah

Yerli markalar yükselişe geçecek

İthal ürünlerle fiyatta rekabet edemeyen yerli tekstil ve hazır giyimciler, yükselen kurla krizi fırsata çevirdi. TGSD Başkanı Karasu, “Pazarda yeni yerli markalar görmeye başlayacağ­ız” dedi

- (GLW|r: Pınar ÇELİK Tasarım: Seçil KAYA betul.alakent@sabah.com.tr

Kurun yükselişi nedeniyle özellikle ithal girdisi yüksek olan markalar rafa yüzde 35-40 oranında zam yansıtırke­n bu süreçte kısıtlı zam yapan yerli üretici ve markaların yıldızı parlayacak.

Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, pazarda orta gelir grubuna hitap eden markaların yaygınlaşa­cağını ve bilinir hale geleceğini söyledi. Daha önce ithal ürün ve markalarla rekabet edemeyen yerli markalara pazarda yer açıldığını­n altını çizen Karasu, “Türkiye’de yaklaşık 36 bin işletmenin sadece Pınar ÇELİKEKONO­Mİ

gün İstanbul Yumurta Üreticiler­i Toptancıla­rı Derneği’nin, “Bir aylık stokumuz kaldı, yumurtaya ciddi zam gelebilir” açıklaması­nın ardından “Yumurtada stok mu yapılıyor?” sorusu gündeme geldi. Bunun yanlış bir beyanat olduğunu belirten Yumurta Üreticiler­i Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtacıl­arın günlük talebe zor yetiştiğin­i belirterek asla stok yapılmadığ­ını vurguladı. Afyon, “Orada kast edilen yumurta ambalajıyd­ı ancak yanlış aktarılmış. Ambalaj da bizim maliyetler­imizde devede kulak” dedi.

İthal girdilerde kurdan kaynaklı bir artış yaşanmaz ve üretimde beklenmedi­k bir düşüş olmazsa yumurtada yılbaşına kadar zam yapılmayac­ağını aktaran Afyon, “Hali hazırda ‘L’ olarak adlandırdı­ğımız büyük 1000 tanesi uluslarara­sı markalara üretim yapıyor. Geri kalanı iç piyasaya üretim yapıyor. Birkaç mağazası olan ya da çeşitli satış noktaların­da tüketiciyl­e buluşan yerli markalar büyüyecek” diye konuştu.

ÖLÜM VADİSİ ENGELİ

Çok sayıda hazır giyim firmasının marka tescilini yaptırdığı halde pazara giremediği­ni dile getiren Karasu, “Biz buna Ölüm Vadisi diyoruz. Piyasa koşullarıy­la rekabet edemedikle­ri için bu vadiden geçemeyen markaların eli güçleniyor. Mağazalar da uygun fiyatlı ürün aradıkları için yerli markalara boy bir yumurtanın üreticiden çıkış fiyatı 45 kuruş. Ancak piyasada farklı fiyatlarla satılıyor” diye konuştu. Betül ALAKENT

MARKETTE İKİ KAT FİYAT

45 kuruşa alınan bir yumurtanın pazarda 60, markette 75, zincir marketlerd­e 85-90 kuruştan satıldığın­ı anlatan Afyon, şöyle devam etti: “Bir de bu yumurtayı alıp toprağa ve samana bulayarak gezen tavuk yumurtası diye satanlar var ki onlar tanesini 1 liranın üstüne çıkarıyor. Oysaki hepsi aynı yumurta. Tüketicimi­z burada yumurta üzerindeki koda dikkat etsin. Piyasada daha çok 3 numaralı ticari yumurta satılır. Bu yumurta üzerinden farklı fiyatlar biçiliyor.” mecburen raflarında yer açacaklar” diye konuştu. TGSD Başkan Yardımcısı aynı zamanda Pameks Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Karahasano­ğlu, “Dev markalar küçük parti üretim yaptıracak işletme bulamıyor. Bu süreçte markalaşma­k isteyen yerli üretici atağa kalkacak, kendi markasını yaratacak” şeklinde konuştu.

Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ise, bu sıkıntılı süreçten yerli markaların güçlenerek çıkacağını söyledi. Kura göre fiyat artıran ithallerle kısıtlı fiyat artıran yerliler arasında ciddi fiyat farkının ortaya çıktığını dile getiren Kariyo, “Böyle bir süreçte yerliye kayış kaçınılmaz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? pinar.celik@sabah.com.tr
pinar.celik@sabah.com.tr
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye