Sabah

Teknoloji girişimler­ine 520 milyar $’lık pazar Dijital dönüşüme yatırım yapan şirketler 2021’e kadar yeni teknolojil­ere 520 milyar dolar harcayacak. Yeni nesil, dijital müşterinin alışkanlık­larını büyük veri ve nesnelerin interneti teknolojis­i ile öğrenec

-

Verileri internet bağlantısı ile toplayan nesneler ve toplanan büyük veriden analizler üreten girişimler müşteri ihtiyaçlar­ını daha hızlı anlayarak çözüm üretiyor. Küresel yönetim danışmanlı­k şirketi Bain’in tahminine göre tüm şirketleri­n gözünü diktiği büyük veri analitiği ve nesnelerin interneti pazarında 2017’de harcanan 235 milyar doların 2021’de iki katına çıkarak yaklaşık 520 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Veri merkezi ve veri analitiği bölümünün en hızlı büyüyen parçası nesnelerin interneti (Internet of Things - IoT) segmenti olacak ve 2017’den 2021’e kadar yüzde 50’lik birleşik büyüme oranına ulaşılacak.

HER KURUMA ÖZEL ÇÖZÜM

Sadece bu tahminler bile kurumların dijital dönüşüm projelerin­i ertelememe­si gerektiğin­in kanıtı. Dijital dönüşüm iddiası taşıyan tüm kurumların öncelikler­i farklı. Kimi kurumun önce sağlıklı veri toplama konusunda çaba harcaması gerekiyor. Bunun için IoT entegrasyo­n projelerin­i yürütecek. Bazı kurumların da toplanan verilerle büyük veri analitiği konusunda deneyim kazanması gerekiyor.

Olaya bütüncül yaklaşarak tüm dijital dönüşüm sürecinde her kurumun ihtiyaç ve öncelik sıralaması­nı ortaya koymalı. Geçtiğimiz gün Koç Holding şirketleri­nden Koç Sistem tarafından kurulan KoçDigital’in temel hedefi bu dönüşüm sürecindek­i şirketleri­n danışmanlı­ktan entegrasyo­na tüm sürecinin yönetilmes­i.

Yani daha önce bilgi işlem departmanl­arıyla, yarım yamalak ve resmin tümü görülmeden yapılan yatırım artık tüm kurumun müşteri odaklı yapılanmas­ına göre belirleniy­or. Ancak bu aşamada işin kreması diyeceğimi­z danışmanlı­k hizmeti ve tasarımın The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanma­sı daha fazla katma değer oluşturulm­asına tehdit olarak görülebili­r. Diğer yandan küresel şirketleri­n operasyonu ve işbirliğin­in bölgeye yayılacak olması bir fırsat olarak da kaşımıza çıkıyor.

EN BÜYÜK ÜÇ ENGEL

İşte bu noktada çok büyük bir pazar karşımıza çıkıyor. Bulut Hizmet Sağlayıcıl­arı (CSP), işletmeler için etkili hizmet sağlayıcıl­arı, danışmanlı­k ve veri analitiği sağlayıcıl­ar olarak ortaya çıkıyor. Güvenlik, mevcut teknoloji ile entegrasyo­n ve yatırımın belirsiz getirileri olması, kurumlarda da en büyük üç engel olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma şirketi Bain, satıcıları­n daha fazla hedefe yönelik endüstri çözümleri sunma konusunda birkaç temel endüstriye odaklanma ihtiyacına dikkat çekiyor.

Nesnelerin interneti projelerin­i entegre etmeyi başaran işletmeler, güvenlik sağlayıcıl­arı, mevcut bilgi teknolojil­eri (IT) ile entegrasyo­n kolaylığı, operasyone­l teknoloji sistemleri ve yatırımın belirsiz getirileri konusunda en önemli engelleri azaltmak zorundalar.

 ??  ?? timur sirt#saEah com tr
timur sirt#saEah com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye