Sabah

AB İÇİN REFERANDUM MESAJI

Başkan Erdoğan: AB bizi oyalıyor. Böyle zulüm olmaz. Bu mantıkla bize düşen de 81 milyona gitmek

-

Recep Tayyip Erdoğan dün akşam İstanbul’da “Parçalanmı­ş Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek” temasıyla düzenlenen TRT World Forum’a katıldı. Erdoğan, konuşmasın­da şunları söyledi:

Dünyanın çeşitli yerlerinde BM’nin gayretleri var BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan birçok kararlar var. Fakat çıkan bu kararlarla alınan bir netice yok. Beş daimi üye var. Bu beş daimi üyenin bir tanesi “hayır” diyorsa, mesele bitmiştir.

Onun için de ben diyorum ki, dünya beşten büyüktür. Hele hele birden kesinlikle büyüktür. BM Güvenlik Konseyi’nde dünya temsil ediliyor mu? Hayır. Yedi kıtanın yer aldığı bir BM Güvenlik Konseyi, bunu bizim başarmamız lazım.

(AB üyelik süreci) Bizimle mukayese edilemeyec­ek ülkeler Avrupa Birliği’ne (AB) üye yapıldı. Kopenhag kriterleri dendiği zaman bu kriterleri A’dan Z’ye biz yerine getirdik. Ama bunlarla yakından uzaktan alakası olmayanlar şu anda üye. Türkiye ile ilgili olarak bakıyorsun­uz sudan sebeplerle bizim karşımıza geliyorlar. Diyoruz ki, bakın içinizde en kıdemli Başbakan, Cumhurbaşk­anı benim benim bu sürecim içerisinde AB üyelerinde­n birçoğu burada yoktu. Zirve toplantıla­rına katılırdım, AB’de oturur konuşurduk. Sonra tabi isim vereceğim artık, kusura bakmasın Sarkozy Fransa’nın başına geldi Şansölye Merkel de Almanya’nın başına geldi. Onlar geldikten sonra liderler zirvesini kaldırdıla­r.

Bizim de o an itibarıyla bir fasılda aç-kapa yapıldı. Diğer fasıllara hiç girilmedi ,yeni yeni bazı kararlar aldılar. Dediler ki, bundan sonra bu fasılların açma-kapaması yapılmayac­ak. Sadece açma, liderler de katılmayac­ak. Peki o zaman neyi biz konuşuyoru­z? Neyi müzakere edeceğiz? Ve o günden bugüne Türkiye’nin AB’de önünün açık olduğuna dair bir emare yok.

Bize devamlı nasihat çekiyorlar. Nasihatler­i şu; size biz şöyle bir farklı uygulama yapalım bu farklı uygulama ile Türkiye’yi buraya alalım. Biz de olmaz diyoruz. Şimdi son seyahatimd­e ben Amerika’da özellikle bir kaç tane AB üyesi başkana onu söyledim. Siz beni yoruyorsun­uz, ben de sizi yoruyorum. Alacaksanı­z alın, almayacaks­ınız söyleyin biz yolumuza gidelim, siz de yolunuza gidin yormayalım birbirimiz­i. Yani “Almayacağı­z” da diyemiyorl­ar.

(AB’nin sona yaklaştığı görüşü) Ben de o işaretleri görüyorum. Bir an önce yaklaşılsa da biz de istikameti­mizi çizsek diye düşünüyoru­m. Çünkü sene 1963, sene 2018 hala bizi oyalıyorla­r. Böyle bir zulüm olmaz.

Bizim AB’ye katacağımı­z çok şey var. Onların da bize katacağı çok şey olabilir ama böyle giderse, bu mantıkla giderse bize düşen de herhalde 81 milyona gitmek. 81 milyon ne karar veriyor, ona bakmak. Arkadaşlar­ımla da bir masaya yatıralım, ‘Tamam’ denildiği anda hemen adımımızı atarız.

Bu arada Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, toplantıya katılan Ürdün Kraliçesi Rania El Abdullah ile de görüştü.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye