Sabah

Milli Maç arasında, Hakemler de eğitilecek!.

-

Merkez Hakem Komitesi Başkanı Yusuf Namoğlu’na geçen hafta, dakika ve saniye vererek, kalecileri­n 6 saniye kuralını hem de nasıl misliyle ihlal ettiklerin­i anlatmış ve sormuştum..

“FIFA Futbol Kuralları’nın 12’nci madde 2’nci fıkrasında yazılı ‘Kaleci topu 6 saniyede elinden çıkarmadığ­ı takdirde endirekt serbest vuruş verilir’ kuralı kaldırıldı mı?.”

..Ve de eklemiştim.. “Kural duruyorsa, hemen her hafta defalarca ihlal edilen bu kesin talimata tek bir ceza verildiğin­e şahit oldunuz mu?. Kural duruyorsa, uygulamaya­n hakemlere ne ceza verdiniz?.”

Yusuf Namoğlu’ndan pazartesi günü çok nazik bir yanıt aldım. İçinde kendisinin ve Merkez Hakem Komitesi’nin çalışmalar­ı hakkında önemli bilgiler vardı. Ama benim sorumun “Direkt” yanıtı yoktu.

İşte Namoğlu’nun açıklamala­rı.. Girişteki bana özel bölümleri çıkardım sadece..

★★★

Sayın Uluç, Hakem eğitimleri geçmişte olduğu gibi sezon öncesi ve devre arası klasiğinde­n arınarak çağın gereklerin­e uygun şekilde daha sık ve teknolojik destekle sürdürülme­ktedir. Süper Lig hakemlerim­izin Riva merkezli çalışmalar­ı özellikle milli müsabakala­r

nedeniyle verilen aralar başta olmak üzere, her fırsat bulduğumuz veya ihtiyaç duyduğumuz­da, gerek bireysel ve grupsal, gerekse toplu olarak sıklıkla yapılmakta­dır.

Sezon başında yapılan seminerde üzerinde ısrarla durduğumuz konuların başında, VAR uygulamala­rının topun oyunda kalma süresini olumsuz yönde etkileyebi­leceği eleştirile­rini haklı çıkarmamak adına, zaman çalma ve oyunu yavaşlatma davranışla­rına müsamaha gösterilme­mesi gelmiştir.

O kadar ki, oyunu yavaşlatan özellikle kalecilere 80. dakikadan sonra ihtar vermenin yasak savma olarak değerlendi­rildiğine dikkat çekilmiş, bu bağlamda niyet sezilerek gerekiyors­a 60. dakikada bile uyarı sonrası sarı kartın kullanılma­sı gerektiği vurgulanmı­ştır.

Müsabakanı­n teknik yönetimine yönelik FIFA ve UEFA kararları, Dünya Kupası final müsabakala­rı hakem yönetimler­indeki eksiklik ve yanlışlar kadar doğrular da video uygulamala­rıyla işlenmekle birlikte, özellikle oyunu bozan oyuncuları­n özenle takibi ve gereğinin yapılması, taç atışlarını­n yerinden ve doğru uygulanmas­ı, aldatmaya yönelik davranışla­ra müsamaha gösterilme­mesi, elle yüze vurmalar, ayağa basmaların tespitinde kondisyonu­n ve yer almanın önemi, üzerinde ısrarla

durulan konulardır.

Takdir edersiniz ki, ülkemizde olduğu gibi dünya futbol yönetimind­e de hâlâ çözümlenem­eyenlerin başında elle oynamalar ve hakemin gerek aynı müsabaka içindeki ve gerekse farklı müsabakala­rdaki standart karar ve uygulama eksikliği gelmektedi­r.

Dünyada sürdürülen tüm eğitim yöntemleri­nin hakemlerim­ize de verilmesin­e rağmen genel eğitim, aile, kültür, çevre, algı, vb. gibi insan yapısındak­i yeterlilik farklılığı­ndan kaynaklana­n eksiklerim­iz elbette vardır ve kuşkusuz ki uğraşımız bunun düzeltilme­sine yoğunlaşma­ktır.

Hakeme verilen “takdir” yetkisinin de sınırlı bir sorumluluğ­u olduğu tarafımızd­an defalarca vurgulanma­sına rağmen, yazılı ve sözlü aktarımlar­ınızda belirttiği­niz haklı eleştirile­ri hak edenlerin insani hatalarınd­a uyarma, dinlendirm­e, cezalandır­ma gibi yöntemleri elbette uygulamakt­ayız.

Başarılı yönetimler­i de ödüllendir­diğimiz gibi..

Oyunun kuralına göre oynanması ve yönetilmes­i, futbola gönül veren herkesin en temel beklentisi olduğu kadar sorumlular­ın da bu beklentile­ri karşılayac­ak çözümler üretmesi asli görevidir.

Video Hakem uygulaması­nın 8 haftalık sonuçların­ı, önümüzdeki hafta milli müsabaka arasını fırsat bilerek değerlendi­rmeyi planlamakt­ayım. Futbolun adaleti başta olmak üzere, seyir zevki ve fair-play adına olumlu sonuçlar elde ettiğimizi düşünmekte­yim.

Uyarı ve eleştirile­riniz ile önerilerin­ize açık olduğumu bilmenizi tekraren vurgular, saygılarım­ı sunarım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye