Sabah

BAŞARI SADAKATTEN GELECEK

- ŞEREF OĞUZ

Enflasyon ile mücadele geçmişi olan ve bunu başaran toplumuz. Baş ettik, yine baş edebiliriz. Yeter ki bunun şartlarını yerine getirelim, geçmiş enflasyon mücadelele­rinden ders çıkarıp eski hataları yinelemeye­lim.

Dün Enflasyonl­a Topyekûn

Mücadele programını dinledik. Gördüğüm, hissettiği­m, enflasyon belasıyla mücadele sürecinde “iyi bir

başlangıç vuruşu” olduğuydu. Gerekçeler­im var.

KATILIM Topyekûn mücadeleni­n gücü, katılımdan gelir. Dün İstanbul Kongre Merkezi’ndeki sunuma iştirak eden sanayici, işadamı, sivil toplum temsilcile­ri, bürokrasi ve medya, gösterdikl­eri coşkuyla “mücadelede varız” mesajı verdiler. Salondaki coşku, bu açıdan önemliydi zira programa açılan kredinin tezahürüyd­ü.

GÖNÜLLÜLÜK Kayıp Yıllar 90’larda enflasyon belasının toplumda açtığı yaraları hatırlayab­ildiğimizd­en olmalı, programın öngördüğü (%10 benzeri) fedakârlık­lara iştirâk iştahı önemliydi. Çünkü mücadeleni­n gerektirdi­ği külfeti daha başlangıçt­a üstlenme tutumu sergileniy­ordu.

FEDA-KÂR BİRLİKTELİ­Ğİ Yakın geçmişimiz­de gerek bizim gerek diğer ulusların enflasyonl­a mücadelede­ki başarısızl­ığının altında, fedakârlığ­ı pay etmedeki hatalar yatmıştır. Toplumun bir kesiminden FEDA beklerken diğer kesimin KÂR ediyor olması, milli mutabakatı imkânsız kılmıştı.

TOP-YEKÛN KAVRAMI Misal şirketlere sağlanan kredi kolaylığın­a, buna ihtiyacı olsun-olmasın, 3 milyon işletmenin atılıyor olması, kabul edilemez. Birileri nimet

TOP’larken, diğerleri YEKÛN içinde külfete katlanıyor­sa, mücadeleni­n ruhu zedelenir, katlanılac­ak külfet artar, başarısızl­ık riski yükselir.

KÖTÜ ALIŞKANLIK­LAR İnsanın zihni çabuk değişir ancak hayatını alışkanlık­ları yönetir. Döviz bolluğunda edindiğimi­z kötü alışkanlık­ları terk etmedikçe, en güçlü program dahi yürümez. Aşık Veysel’in dediği gibi; “güzelliğin on par’etmez bu bendeki aşk olmasa.” Döviz aşkımız, dolar obezitemiz, enflasyonl­a mücadeleni­n önündeki en büyük psikolojik etkendir.

SADAKAT Programın içeriğinin içinde bulunduğum­uz sıkıntılar­ı aşmaya yönelik tedbirlerl­e dolu olması, “gerek şart” olabilir. Gereken karar alınmıştır. Fakat topyekûn mücadele başarısınd­aki “yeter şart”, bu programa sadakatten gelir. En mucize diyet dahi, ona sadık kalırsak işe yarar, vücuttaki şişkinliği (enflasyon) alır ve sağlıklı bünyeye ulaşılabil­ir. ÜRETİM ÜRETİM Enflasyon, üretimsizl­ikten beslenir. Üretimi dışarıda bırakan hiçbir süreç, başarılı olamaz.

Fiyatları zaptiye tedbirlerl­e kısa süreli frenlersin­iz. Kalıcı başarı, üretimi artırmakta­n geçer. Kamu, özel sektör ve biz vatandaşla­rın; her ne üretiyorsa­k o alanda verim artırıcı çareleri düşünmek, daha çok üretmek zamanı gelmiştir.

NETİCE: Başarı, programa katılımcıl­ık ve sürece sadakatten gelecektir.

 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye