Sabah

İnfaz timi Prens’in adamları

Kaşıkçı’nın kaybolması­na karışan 15 kişilik timi Suudi Prens Selman bir araya getirdi

- Kenan KIRANAbdur­rahman ŞİMŞEK-Nazif KARAMAN

GAZETECİ Kaşıkçı’nın konsoloslu­kta kaybolduğu gün, Türkiye’ye gelen suikast timinde Suudi kraliyet muhafızlar­ı, özel kuvvetler görevliler­i bulunuyord­u. Ekipteki Dr. Salah Muhammed Al-Tubaigy’in ise Adli Tıp Başkanı olduğu ortaya çıktı. Tubaigy’in delilleri yok etmekle görevli olduğu düşünülüyo­r.

İstanbul’da Suudi Arabistanl­ı muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın (60) kaçırılmas­ı olayına karışan 15 kişilik esrarengiz istihbarat timinde yer alan dikkat çekici isimler tüm dünyayı şoke etti. Olay günü iki özel jetle Türkiye’ye geldiği belirlenen 15 kişilik suikast timinde Adli Tıp Kurumu Başkanı Suudi kraliyet muhafızlar­ı, Özel Kuvvetler ve Kraliyet Hava Kuvvetleri görevliler­inin yer aldığı ortaya çıktı.

15 kişilik Suudi ekibindeki en önemli isimlerden biri Suudi Arabistan Emniyet Genel Müdürlüğü Adli Tıp Kurumu Başkanı olan cerrah Dr. Salah Muhammed Al-Tubaigy (47). Başkonsolo­sluktaki delilleri temizlemek­le görevlendi­rildiği düşünülen Al-Tubaigy’in, Suudi Arabistan’dan gelen ve İstanbul’dan ayrıldıkta­n sonra önce Mısır’a ardından Riyad’a inen ikinci uçağın yolcuları arasında yer aldığı bildirildi.

Al - Tubaigy’ın Sky Prime Aviation adlı şirkete ait özel jetle 2 Ekim 2018 günü saat 03.38’de Atatürk Havalimanı’na geldiği ve Türkiye’ye giriş yaptığı belirlendi. Cerrahın ardından Mövenpick Hotel’de kaldığı, rezervasyo­nu 5 Ekim olmasına rağmen konsoloslu­ğa gitmesinin ardından aynı gün saat 20.29’da özel jetle ülkeden çıkış yaptığı öğrenildi. Alanında uzman olan Tubaigy’in Avustralya’da 2015’te eğitim aldığı ve Kaşıkçı öldürüldük­ten sonra parçalara ayırma eylemine iştirak ettiği iddia ediliyor.

Uçakta, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri ve Özel Kuvvetleri bünyesinde çalışan askerlerin de olması dikkat çekiyor. Ekipteki kişilerin, olay yerindeki tüm bulguları ortadan kaldırmak için İstanbul’a geldiği ifade ediliyor. Ekipte, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri için çalışan Saad Al Qahtani, Mohammad Saad Al Zahrani, Ghaleb T. Alharbi ve Waleed Abdullah M. Al-Shehri de var. Bu kişilerin, Suudi Savunma Bakanlığı ve Suudi istihbarat­ı ile doğrudan ilişkili oldukları iddia edildi.

KRALİYET MUHAFIZI

İstanbul’a gelen 15 kişilik ekipte yer alan Hasan S. Alarifi’nin, Suudi Arabistan Özel Kuvvetleri’nde görev yapan bir subay olduğu ifade edildi. Mansur Othman M. Abahüseyin’in de Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri­nde resmi görevde olduğu öğrenildi. Timdeki kişilerin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından özenle bir araya getirdiği düşünülüyo­r. Zira, Suudi Arabistan devlet televizyon­u Ekhbariya’da yayımlanan 5 Nisan 2017 tarihli bir videoda, prensin hemen yanında yer alan iki isim Muhammed Saad Al Zahrani ile Thaar Ghaleb T. Alharbi de İstanbul’a gelen ekipte bulunuyor. Bu iki isim, kraliyetin muhafız ekibinde yer alıyor.

Bu arada Kaşıkçı’nın kaybolmada­n önce Sakarya’da katılacağı kongre programını yetkililer­i arayıp iptal ettirdiği ortaya çıktı.

 ??  ?? Muhammed Saad Al Zahrani Thaar Ghaleb T. Alharbi
Muhammed Saad Al Zahrani Thaar Ghaleb T. Alharbi
 ??  ?? Muhammed Saad Al Zahrani yakın koruması olduğu Prens Salman’ın yanında. Arkasında ise Thaar Ghaleb T. Alharbi bulunuyor.
Muhammed Saad Al Zahrani yakın koruması olduğu Prens Salman’ın yanında. Arkasında ise Thaar Ghaleb T. Alharbi bulunuyor.
 ??  ??
 ??  ?? 15 kişilik ekipte en üst düzey askeri yetkili olan Albay Mansur Othman M. Abahüseyin.
15 kişilik ekipte en üst düzey askeri yetkili olan Albay Mansur Othman M. Abahüseyin.
 ??  ?? Meshal Saad M. Albostani - Kraliyet Suudi Hava Kuvvetleri’nde teğmen. Lousville Üniversite­si’nde okudu.
Meshal Saad M. Albostani - Kraliyet Suudi Hava Kuvvetleri’nde teğmen. Lousville Üniversite­si’nde okudu.
 ??  ?? Mustafa Muhammed M. Almadani - Genel Müdür
Mustafa Muhammed M. Almadani - Genel Müdür
 ??  ?? Waleed Abdullah M. Alsehri - Prens tarafından terfi ettirilen bir hava kuvvetleri personeli.
Waleed Abdullah M. Alsehri - Prens tarafından terfi ettirilen bir hava kuvvetleri personeli.
 ??  ?? Teğmen Thaa Ghaleb T. Alharbi Muhammed bin Salman’ın geçen yıl ekim ayında saldırıya uğrayan sarayına atandı.
Teğmen Thaa Ghaleb T. Alharbi Muhammed bin Salman’ın geçen yıl ekim ayında saldırıya uğrayan sarayına atandı.
 ??  ?? Naif Hassan S. Alarifi - Suudi Özel Kuvvetler’de subay.
Naif Hassan S. Alarifi - Suudi Özel Kuvvetler’de subay.
 ??  ?? Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Salah Muhammed Al-Tubaigy
Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Salah Muhammed Al-Tubaigy

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye